Строят нов електропровод между България и Гърция

OFFNews Последна промяна на 12 март 2018 в 14:23 5220 1

Със заповед на заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Валентин Йовев е одобрен подробен устройствен план за изграждане на нова въздушна електропроводна линия на територията на Република България, съобщиха от ведомството на министъра в оставка Теменужка Петкова, която хвърли оставка след като стана ясно, че приятелката ѝ Гинка от Пазарджик ще става собственик на енергото в цяла Западна България.

Трасето на електропровода ще свързва подстанциите „Марица-изток“ в България и „Неа Санта“ в Гърция.

Проектът е част от приоритетния електроенергиен коридор „Север-юг“ и е определен за национален обект и обект с национално значение. Предвидено е въздушният електропровод да поддържа високо напрежение от 400 kV.

Енергийният проект представлява елемент на техническата инфраструктура извън границите на урбанизираните територии и ще бъде изграден на териториите на общините Симеоновград, Хасково, Харманли, Кърджали, Момчилград и Кирково. Изграждането на електропровода ще допринесе за увеличаване на електропреносните възможности на енергийната система в региона, както и на сигурността на обмена на електроенергия между двете държави.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови