“Стандард енд Пуърс” намали рейтинга на ЕС

Александра Маркарян 20 декември 2013 в 11:42 1343 0

Standard & Poor's
Standard & Poor's

Рейтинговата агенция “Стандард енд Пуърс” отне днес най-високата оценка “ААА”, която беше дала на Европейския съюз, подчертавайки, че разискванията по въпроса за бюджета стават все по-ожесточени.

Новата оценка на ЕС е “АА+” със стабилна перспектива, което означава, че в близко време агенцията няма намерение да я промени отново.

„Ние преценихме, че финансовите мерки на 28-членния блок са се влошили, а сближаването между страните-членки е намаляло”, обясниха от агенцията.

На 13 декември рейтинговата агенция потвърди кредитния рейтинг на България в дългосрочна чуждестранна и местна валута, но ревизира перспективата на държавата от стабилна на отрицателна.

Като основна причина за отрицателната прогноза кредитната агенция изтъква „слабите перспективи пред растежа, в резултат от слабото вътрешно търсене, както и нестабилната политическа обстановка, които биха могли да препятстват осъществяването на необходимите структурни реформи”.

В оценката си S&P обръща специално внимание на политическата ситуация в страната. Според кредитната агенция гражданските протести с искане за оставка на правителството биха могли при засилване на натиска да „затруднят провеждането на политики и да увеличат възможността за предсрочни избори“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!