Солта по-скъпа от захарта в Украйна, войната удари по най-големия производител Артьомсол

OFFNews Последна промяна на 27 май 2022 в 12:20 2275 0

Сол от Артьомсол

Снимка focus.ua

Цената на солта на пазара в Полтава е изпреварила цената на захарта, а "солна криза" е обхванала цяла Украйна, разказва в канала си "Ясно.Понятно" в YouTube една от най-популярните украински блогърки Олеся Медведева.

При 255 хривни за 10 килограма захар (15.80 лева, б. р.) на полтавския пазар търговците предлагат стек от 10 килограма сол за 325 хривни (ок. 20 лева). Има и рекорди, като тези на снимката, при които килограм сол се продава за 95 хривни, което е повече от 5.80 лева. Журналисти, икономисти и блогъри се опитват от няколко дни да анализират ситуацията със солта, която засяга не само индивидуалните потребители, но и предприятията от хранително вкусовата промишленост.

"Солта няма да изчезне, но ще поскъпва" - коментират от една от най-големите търговски вериги в Украйна АТБ. Причината е срив в производството и доставки на сол от най-големият производител - държавното предприятие "Артьомстол", чиято база е в окупирания от руснаците Соледар. Според и. д. директор на "Артьомсол" производството е спряло, а от април няма и спедиция на готова продукция, тъй като солният хъб в Бахмут се намира под постоянен обстрел. А предприятието осигурява почти 100 процента от нуждите от сол в страната.

"Внос на готварска сол имаше и до момента, но това бяха предимно някои по-скъпи класове йодирана сол и сол с добавки и минерали, основните количества се осигуряваха от "Артьомсол" - коментират от АТБ. Още в първите дни на войната компанията е хвърлила по магазините всичките си ресурси, но тъй като "аварийният пакет" на всеки бивш жител на СССР още от времената след Октомврийската революция съдържа списъка "кибрит, захар, сол" хората купували по 40-50 килограма сол и много магазини останали без наличност в условията на липсваща логистика, недостиг на горива и прекъсвания на снабдяването. Впоследствие зареждането се нормализирало, но сега отново има срив.

Екперти обясняват солната криза не само с войната. В момента в Украйна започва консервният сезон, а солените краставички и други зеленчуци са част от традиционната кухня и култура на украинците. Това създава допълнителен натиск на пазара. От магазините вече са изчезнали черният пипер на зърна и дафиновият лист, има случаи на недостиг на оцет.

Търговци твърдят, че дефицитът от сол вече започва да се преодолява с внос на от Турция, очакват се количества от Унгария и Полша. Ако, обаче, килограм от "Артьомсол" е струвал 55 стотинки, то турската продукция идва на 1.23 за килограмова опаковка, новият внос може да бъде още по-скъп.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови