Сърбия спря корупцията и логично ни изпревари по инвестиции

Румен Гълъбинов Последна промяна на 06 декември 2017 в 07:51 6444 4

И Сърбия изпревари България по привлечени преки чуждестранни инвестиции.

Въпреки твърде далечните си европерспективи западните ни съседи вложиха усилия да създадат регулаторна рамка за благоприятен бизнесклимат. И резултатите вече са налице - така те се превръщат в привлекателна държава за правене на бизнес на Балканите.

Сърбите положиха усилия за ограничаване на корупцията, намаляване на бюрократичните процедури и засилване ефективността на администрацията.

Това са фактори, които са решаващи за избора на място за инвестиции. Те са и обяснението защо през последните години чуждестранните вложения заобикалят България като място за развитие на нови производства. 

Ето още няколко съществени разлики между нас и тях.

Сърбия постави ударение върху борбата с корупцията и престъпността, като дори се дава на инвеститори субсидия за работно място.

Важен приоритет им е също образованието и свързването на всички нива на образователната система с икономическите потребности на държавата.

Преките чужди инвестиции просто и занапред ще продължат да заобикалят България, ако проблемът с корупцията не бъде разрешен сега и веднага. Икономиката ни е заплашена да продължи своето изоставане в близките години, но този път ще бъде бързо изпреварена от съседите си. Когато корупцията на върха е безнаказана, всички останали неизбежно се корумпират. Така страда цялата икономика.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2000

4

Vanya Krasimirova

05.03 2019 в 22:14

Нека дадем на Румен Гълъбинов да се докаже. Да поведе българската икономика само напред по правилния път.

8415

3

senester

06.12 2017 в 11:59

Не може да те учи как да четеш, човек прочел в смисления си живот само първа глава от една книга. Няма как с мутра начело да се бориш с корупция и престъпност

7671

1

Hissarion

06.12 2017 в 09:26

Още един комик. Сърбите поддържат близки политически отношения и с Русия, и с Китай, и с ЕС. Инвестиции идват по тази линия, а не благодарение на имагинерната борба с корупцията или реформите на дядо Мраз.