Съдийка спряла назначенията в банката за развитие в противоречие със закона

Министърът на икономиката обеща всеки ден да подава заявление за вписване на надзора на ББР

OFFNews 25 юни 2021 в 21:54 13630 1

Новото назначение от професионални банкери за Българската банка за развитие, които трябва да развиват банката, беше спряно от съдия Мария Вранеску.

Това обяви министърът на икономиката Кирил Петков в предаването "Панорама" на БНТ.

Той обвини съдията, че е взела решение в несъответствие със закона. А репутацията на съдийската колегия зависи от примери като този, коментира министърът и допълни, че подозира решението да е базирано на нещо друго, а не на закона. 

"Вписването в Търговския регистър беше спряно и по този казус имаме абсолютно несъответствие със закона, защото актовете на БНБ не могат да бъдат спирани. Точно тогава, когато вече 5 седмици водим битката тази банка да почне да работи за обществото, да не се дават на 8 фирми един милиард", заяви той.

Петков бе категоричен, че никой инвеститор в момента не може да се довери на решенията, които се базират на несъответствие със закона.

"Как можем да разчитаме, че българската държава ще се движи напред, когато за 4 часа – най-бързото решение, което сме виждали, съдия Мария Вранеску решава срещу закона. Тя вписва всичко и спира вписването на новия надзор", посочи министърът.

По думите му би трябвало българският съд да дава възможност казусите да се решават от съдии, избрани на случаен принцип. В момента обаче "има концентрация, както имаше концентрация на осемте фирми в ББР".

"Сега има концентрация този тип решения да отиват при трима съдии, една от които е Мария Вранеску", допълни министърът на икономиката.

Кирил Петков беше категоричен, че от понеделник всеки ден ще подава заявление за вписване на надзора и всеки един ден ще прави публично изявление към обществото за това какво се е случило с новото заявление.

Преди дни Петков обяви, че до две седмици ББР ще има ново управление. Рокадата бе направена, след като той осветли факта, че с парите за подпомагане на малкия и средния бизнес са финансирани шепа крупни фирми. 946 млн. лв. са отишли за 8 клиенти, близо 1,8 - за още 12. 

Двама от отстранените трима членове на Надзорния съвет пък обжалваха пред съда уволненията си.

Министър Петков обяви, че са осигурени 2,5 млрд. ликвидни средства за възстановяването на малкия и средния бизнес. А казусът с ББР показва нагледно как институциите не са функционирали правилно.

"Има големи средства в банките, те са пълни с възможности, обаче има голям риск за индустрии като туризма заради COVID-19. Застанахме като държава с до 80% гаранции на заемите, за да могат кредитите да бъдат без обезпечения", каза той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!