Съдът потвърди 84 хил. лв глоба за "Практикер"

OFFNews 20 октомври 2015 в 15:48 12975 15

Съдът потвърди 84 хил. лв глоба за

Върховният административен съд (ВАС) потвърди санкция в размер от 83.7 хил. лв. на „Практикер“ ЕООД, която беше наложена от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за заблуждаваща реклама.

Проучването на Комисията през 2014 г. установило, че рекламното послание по отношение на промоцията „-22% на всичко от 14 до 17 ноември“ има заблуждаващ характер. Макар намалението да е рекламирано, като отнасящо се до всички стоки, Общите условия на промоцията въвеждат ограничение, съгласно което отстъпката не важи за промоционални продукти, отбелязани в магазините с червени и жълти етикети, както и за акцизни стоки.

В своето решение ВАС изцяло споделя констатациите на Комисията за извършеното нарушение, съобщават от комисията. Според Съда пазарното поведение на „Практикер“ ЕООД е от естеството да увреди интересите на конкурентите, защото предприятието, което използва заблуждаващи съобщения, привлича потребителите в стопанския си обект и разчита на възможността потребителят да закупи от предлаганите от него продукти при условия или цени, различни от обявените в рекламните съобщения.

В съответствие с чл. 104 от ЗЗК всяко физическо или юридическо лице, на което са причинени вреди в резултат на установеното нарушение, има право на обезщетение, а влязлото в сила решение на ВАС има обвързваща сила за гражданския съд, пред който е предявен искът за обезщетение по реда на ГПК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!