С по-висока цена на Гражданската отговорност ще бъдат наказани около 100 000 шофьори

Списък от водачи на една кола може да замени най-спорния текст в проекта

OFFNews 03 декември 2018 в 10:58 3636 2

През първата година след въвеждането на системата 'бонус-малус' 2 755 392 или 87,7% от шофьорите ще получат отстъпка от цената на застраховката "Гражданска отговорност". Изрядните водачи ще намалят разходите за „Гражданска отговорност“ с 10% още през 2018 година. В същото време за около 3% от шофьорите или около 100 хиляди души цената на застраховката ще се повиши с 200%.

Това стана ясно по време дискусия за въвеждането на новата система, организирана от Комисията за финансов надзор.

„С въвеждането на системата нямаме намерение да ощетяваме болшинството от българските шофьори, които са дисциплинирани. Нашето желание е да притиснем нарушителите на пътя“, заяви председателят на КФН Карина Караиванова, цитирана от Нова тв.

Заместник-министърът на транспорта Ангел Попов заяви, че много неща са направени за последните две години, но темповете за намаляване на убитите по пътищата не задоволяват.

"Само през последните две седмици са засечени над 130 000 „пътни терористи". Същевременно много хора имат златни талони и какво от това като по никакъв начин не получават поощрение“, смята Попов.

От КФН обявиха, че подготвят и алтернативно предложение по най-спорния текст - за нарушения на предишните шофьори, които утежняват "досието" на автомобила. Възможно е вместо това да бъде въведено изискване при сключване на „Гражданска отговорност” да се подготви пълен списък кой може да кара колата. Така нарушенията няма да се прехвърлят към следващите шофьори или собственици.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6000

2

Wimbers

03.12 2018 в 16:37

Що за реторика е това "пътни терористи"? Системни нарушители, да, съгласен съм, но чак пък терористи? "Бонус-малус" е стъпка в правилната посока и силно се надявам това да стимулира водачите към нормално шофиране.

5900

1

Старши

03.12 2018 в 15:17

Глупости на търкалета , първо ни вдигнаха гражданската с 30-40% после ще ни дават бонуси малуси ,дрън дрън.То се оказа че и нищо не изплащат,само някои адвокатчета като боклука марковски гушат големите суми ,а пострадалите нищо не вземат.
В една "държава" щом застрахователите и банкерите вземат най-големите печалби господ да я затрие.
 
X

Елена, която върна наградата