Руска фирма ще доставя части за АЕЦ "Козлодуй"

OFFNews 30 октомври 2015 в 10:15 3308 4

АЕЦ "Козлодуй" подписа договор с руската компания "Русатом Сървис" за доставка на резервни части, необходими за изпълнение на плановия ремонт на основното оборудване на електроцентралата за следващата плановоремонтна кампания.

Договорът предвижда изработване и доставка на резервни части за главните циркулационни помпи тип ГЦН-195М, които са в експлоатация в Пети и Шести енергоблок на централата. Резервните части ще се използват за регламентиран ремонт на сменяемите части на помпите и ще бъдат приложени в рамките на ППР-2016 (планов ремонт) през април и септември следващата година.

Надеждната работа на главните циркулационни помпи е важна за нормалната експлоатация на енергоблоковете, тъй като именно помпите отговарят за циркулацията на топлоносителя и отвеждането на топлината от активната зона на реактора.

Производител на резервните части по договора ще бъде руското предприятие „ЦКБМ“ (Санкт Петербург). „ЦКБМ“ е част от „Атоменергомаш“ - подразделение на руската държавна корпорация „Росатом“ и е специализирано в производството на оборудване за ядрената енергетика.

„Русатом Сервис“ е част от „Росатом“ и се занимава с техническото обслужване, ремонта и модернизацията на АЕЦ по руски дизайн в чужбина.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови