Питат ЕК за строеж на турска АЕЦ до българската граница

OFFNews - Бургас Последна промяна на 19 октомври 2015 в 11:35 3058 4

Снимка gramofona.com

Атанас Зафиров на протеста в Резово

През тази седмица ще отправя питане до Европейската комисия относно информацията за строеж на турска АЕЦ до град Инеада. С това се ангажира евродепутатът от ЕНП Андрей Ковачев.

Турски и кипърски медии вече писаха за намерението на турската държава да построи АЕЦ до града, на десетина километра от българо – турската граница.

За първи път, за подобна идея, се заговори преди около три години. Тогава се стигна до протести в турския град, а на брега на Резово, българи запалиха факли в знак на недоволство относно инвестиционното намерение. От Турция отрекоха за подобен проект и обясниха, че има проучване за строеж на ТЕЦ в района. По случая не се чу нищо повече, до миналата седмица, когато местни медии обявиха, че това е казал министърът на енергетиката и природните ресурси пред турски журналисти. Посочени бяха и фирмите, които имат интерес за АЕЦ – китайски и американската „Уестингхауз”. 

Андрей Ковачев припомни, че преди три години отговорът на негово парламентарно питане до ЕК е бил, че Турция няма подобни намерения.

Наново ще задам този въпрос. Турция е наш партньор, особено и сега, с проблемите, които имаме с миграцията. И ако те наистина искат сътрудничество с нас, имат нужда от ЕС, искат либерализиране на визовия режим, те са също отговорни за това да ни информират за всички техни проекти и начинания. Особено, когато са толкова близо до нашата граница”, смята Андрей Ковачев.

Евродепутатът е категоричен, че на европейско ниво, има лостове да окаже въздействие върху проекта.

Строежът на подобна АЕЦ би събудил страховете, смята депутатът от БСП Атанас Зафиров. Той бе сред организаторите на протеста с факли преди 3 години. Зафиров вижда странно съвпадение, че и тогава, и сега, информацията идва след посещение на българския премиер в Турция. И тогава, и сега, министър – председателят се казва Бойко Борисов, добавя Зафиров. Той призова за информация от страна на българската държава. Атанас Зафиров припомни и масовите протести и силния обществен натиск от турските граждани, които също се обявиха против строеж на централа до Инеада.

Тук има и един много силен психологически момент. Строи се нещо под носа ни, под носа на една добре организирана и подредена туристическа индустрия, каквато имаме по южното ни Черноморие. Ясно е, в масовото съзнание, с какво битува една подобна централа, с какви рискове и опасности. Просто не му е там мястото. Не отричам правото на Турция да строи колкото си иска централи, но защо трябва да го правят точно под носа ни?”, пита Зафиров.

Според депутата, остава съмнения и за двоен смисъл, така да бъде ударен нашият туризъм, от което да спечелят турските курорти.

Странно защо турската държава не строи тази централа, примерно, до Мармарис”, казва Атанас Зафиров.

От българска страна, бургаският областен управител Вълчо Чолаков отправи питане до Министерския съвет с искане за повече информация по случая.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

19.10 2015 в 18:22

Безочливи селяндури! Ами Белене не щеше ли да се строи на границата с Румъния? А Козлодуй къде е бе цървули нагли? Не е ли и тя на Българо-румънската граница? Да не е закопана в Балкана? Значи, ние, Бае ти Ганювци - може да правим Атомни електроцентрали под гъза на Сърбия, Румъния. А турците не може под нашия гъз! Ей!!! Туй Селяндурската наглост е страшно нещо!

19.10 2015 в 17:26

Чудна работа, джанъм! Комунетата драскат с нокти и зъби да се построи нов АЕЦ у нас, а не щат да се построи в Турция. Смях!

19.10 2015 в 13:58

е нали буда се беше разбрал да не се строи ?
или помним само колкото да не забравим да пуснем водата след нас

19.10 2015 в 12:49

С питането ще си останете. Турците си правят каквото са си наумили, а евробюрократите са готови на всякакви отстъпки. За българските граждани за европейско развитие остава да осъзнаят, че се санитарна зона и буферна площадка на ЕС.