Пуснаха горещ телефон за проблеми с Търговския регистър

OFFNews 30 ноември 2021 в 12:05 1911 0

Снимка Архив

Гореща телефонна линия за проблеми и правни въпроси, свързани с Търговския регистър, откри Агенцията по вписванията.

Номерът е 02/9486192.

Всеки понеделник до края на годината на въпроси на клиенти ще отговаря юрист от агенцията.

Работното му време ще е от 9 до 17 ч., информират от Агенцията по вписванията.

През почивните дни АВ съобщи, че Търговският регистър ще бъде свързан с европейската Система за взаимно свързване на търговските регистри (BRIS) до началото на 2022 г. Агенцията започна кампания по интеграционното тестване за свързване с BRIS. Това е първият от трите финални тестови етапа, които агенцията трябва да премине, съгласно Концепцията за интеграционно тестване на Европейската комисия за свързване на Търговския регистър с BRIS. След тях регистърът ще може да се свърже с платформата за автоматизиран обмен на данни между търговските регистри на държавите членки на ЕС BRIS. Тестването ще се проведе от 6 до 10 декември 2021 г.

През юли ЕК предяви иск срещу България пред Съда на ЕС за това, че не е свързва националния си търговски регистър със системата, което нарушава Директива (ЕС 2017/1132). Крайният срок за България беше 8 юни 2017 г. След изтичането му ЕК многократно призовава страната ни да се свърже със системата. Противното затруднява получаването на съответната информация за българските дружества за гражданите, дружествата и специалистите от ЕС. Без BRIS търговските регистри не могат да си сътрудничат при презгранични сливания, в които участват български дружества, или при процедури, свързани с презгранични клонове на български дружества.

Свързаността с BRIS улеснява достъпа на гражданите до информация за фирмите в ЕС и гарантира, че всички търговски регистри в Общността могат безопасно да обменят информация помежду си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови