Пускат във влак на БДЖ на празник само срещу резервация

OFFNews Последна промяна на 17 април 2018 в 11:00 4206 1

Снимка БТВ

В празнични дни клиентите на БДЖ ще могат да пътуват по най-натоварените направления само след предварителна резервация на място, пътниците без резервация ще бъдат връщани.

Това заяви изпълнителният директор на железниците Владимир Владимиров пред БТВ тази сутрин. Реакцията му бе в отговор на репортажите за претъпкани влакове и ужасно пътуване на клиенти на БДЖ.

Владимиров заяви, че от 550-те влака препълнени са били 17, в 10 от които е имало проблеми, по думите му - само в един участък.

Компанията била изненадана от наплива - така Владимиров обясни защо не са предвидени по-големи състави.

Все пак той се извини, макар и половинчато: "Извинявам се на всички пътници, които са били поставени в такива условия, но по време на празниците пътуват много повече хора, отколкото обикновено, и невинаги можем да се справим с тези ситуации. Затова сега предприемаме няколко краткосрочни мерки и едно дългосрочно решение“ – закупуването на нови композиции, каза Владимиров.

Той оправда липсата на инвестиции с необходимостта от изплащането на 640 млн. лв. за задължения и други плащания.

"В момента не разполагаме с достатъчно вагони, за да можем да добавим по време на всички празници, добавяме това, което е възможно, но твърде често сме изненадани от това как хората изведнъж решават да пътуват и не можем да предвидим такова нещо. Има много хора, които идват в последния момент на гарите, те не са направили резервации, нямат предварително закупени билети, но желаят да пътуват“, обясни Владимиров.

На следващите празници, още за Гергьовден, освен резервациите, правостоящите ще бъдат ограничени до 20 души във вагоните с купета и до 10 души в тези без купета.

Продажбата на билети с предварително запазено място за Гергьовден започва на 23 април, заедно с разяснителна кампания, каза Владимиров. Резервацията трябва да се направи предварително на място. Разработва се билетоиздаващата система и в момента се внедрява по доста гари, когато бъде завършена, всичко ще може да се прави онлайн.

За запалилия се влак на гара Коньово Владимиров каза, че „според вътрешната проверка на БДЖ вагонът е изправен, минал е през всички необходими прегледи и ремонт, вкл. преглед на инсталацията, спазени са всички правила, така че нашите специалисти изключват техническа повреда и смятат, че има външна намеса. Това може да е немарливост или умишлено действие“, уточни той.

Без да се ангажира с твърди срокове, Владимиров изчисли, че до края на мандата на това правителство би трябвало да има модерни мотрисни влакове по релсите на България.

По думите му във всички нови влакове ще има видеонаблюдение.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7671

1

Hissarion

17.04 2018 в 12:15

Като нямаш запазено място, пътуваш като индиец и не се оплакваш.