Проверките на КЗП влияят на пазарната цена, колкото тези на КАТ за коланите - върху пътната настилка

КЗК е единственият компетентен орган с разследващи функции, който може да се произнесе за причините за високите цени на храните

Александър Масларски 11 март 2023 в 18:42 4790 1

магазин

Снимка Архив

Проверките на КЗП няма да помогнат за цените на храните.

След като направи близо 500 проверки в магазините за хранителните стоки, Комисията за защита на потребителите обеща до 6 месеца по-ниски цени на храните!

Сега да направят още толкова проверки в телекомите, в бензиностанциите, в магазините за битова техника, в топлофикациите, в шоурумите на автомобилните производители…и ни очаква весела и …много евтина Коледа! Подаръци за всички ще има от сърце! Пък през 2024 г. може да се договорим КЗП да оперира и на пазарите на останалите страни членки, за да намалим и техните цени. Европейска му солидарност!

Проверките на КЗП въздействат върху пазарната цена на една стока точно толкова, колкото проверките на КАТ за поставени колани върху състоянието на пътната настилка!

Това, което се случва през последните седмици, е класически пример за злоупотреба с правомощия. КЗП със законни средства упражнява административен натиск върху търговците на дребно, за да постигне цел, която законите, от които черпи правомощия, не предвиждат, а именно - да въздейства върху пазарните цени.

Но нека изчакаме становището на Върховна административна прокуратура, която се е самосезирала по този въпрос.

Комисия за защита на конкуренцията (КЗК) е единственият компетентен държавен орган с разследващи функции на пазара, който може да се произнесе по въпроса за причините за високите цени на храните на българския пазар и в свое производство да установи дали настоящите цени са пряк резултат от действието на обективни вътрешни и външни пазарни процеси и обстоятелства, или част от тяхното повишение се дължи на антиконкурентно поведение на търговците на дребно и/или нелоялни търговски практики в отношенията им с доставчиците.

Едва след като има отговор на този най-важен въпрос, може да се пристъпи към адекватни мерки от страна на държавата - въвеждането на подходящи макроикономически и социални политики, съчетани с действия на регулатора за възстановяване и разширяване на конкурентната пазарна среда.

*Авторът е бивш член на КЗП

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови