Проектът "Дестинация Рила" се мести в Косово

Николаос Цитиридис 31 март 2016 в 14:05 10054 27

Брезовица

Мегапроектът "Дестинация Рила" за зимен курорт върху 8000 хектара между Говедарци и Сапарева баня вече е в миналото. Френският консорциум, който искаше да инвестира у нас, се пренасочи към Косово.

Плановете са Брезовица, ски-курортът разположен в Шар планина, да се превърне в най-големия зимен комплекс на Балканите.

Консорциумът, в който влизат компаниите MDP Consulting, Egis, Compagnie des Alpes, вече е подписал споразумение с косовското правителство за започване съществена работа по проекта.

"Ню Йорк Таймс" в обозначена като реклама статия дори отбелязва, че за местните проектът звучи прекалено хубаво, за да е истина и не вярват, че той ще се осъществи.

Инвестицията ще бъде 410 млн. евро, което ще я превърне и в най-голямата за младата държава.

До края на май месец консорциумът трябва да финализира финансовата част от договора, което значи, че работа по изграждането на мегапроекта ще започне това лято.

Комплексът в Брезовица ще разполага със 7000 легла, над 160 км писти и високоскоростни лифтове.

"След като френските инвеститори в Рила Дестинейшън се сблъскаха с перспективата 15 години да доказват, че под някоя трънка нямало глухар и съответно избягаха от България с 200, Компани де Алп бяха приети радушно в Косово", коментира новината във Фейсбук Владимир Каролев, който е един от привържениците на разрастването на родните зимни курорти и често влиза в спор с еколози по темата.

Тома Белев от "Зелени Балкани" коментира пред OFFNews новината с думите: "Това доказва, че във Франция и България се спазва законодателството и не се строи в национален парк".

Шар планина е именно национален парк, но комплексът ще бъде разположен в част от него.

Такива бяха плановете и в България, което се оказа и основен проблем за инвеститорите. Други пречки бяха плановете за управление на планините, политическата нестабилност и екологични притеснения.

У нас "Дестинация Рила" бе представен още при първото правителство на ГЕРБ, а най-много за проекта се говореше по времето на кабинета "Орешарски". До съществена реализация така и не се стигна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!