Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

През септември ще е ясно как ще бъдат обезщетени клиентите на 'Олимпик'

OFFNews 21 август 2018 в 12:38 2059 0

Решението на кипърския съд, с което ще стане ясно как българските клиенти на фалиралия застраховател "Олимпик" ще бъдат обезщетени, се очаква в средата на септември, съобщи кореспондентът на БНР в Кипър.

Всички кредитори, независимо дали са в България и Кипър, ще бъдат третирани по еднакъв начин, заяви в интервю за радиото временният ликвидатор на компанията Павлос Накузи.

Към този момент „Олимпик” не е обявена в ликвидация, подаден е само иск за това. По него съдът трябва да се произнесе, уточнява Накузи. Той епартньор в една от водещите одиторски и консултантски фирми на острова Mazars Ltd.

Съгласно закона в Кипър, въпреки че решението на съда се очаква в средата на септември, то влиза в сила със задна дата, от 10 август, когато е подаден искът за ликвидация.

След като започне ликвидацията, след съдебното решение, всеки, на когото „Олимпик” дължи пари, трябва да подаде заявление по специален формуляр, чиито детайли се уточняват, обяснява още Павлос Накузи.

„Според Кипърския закон приоритет се дава на тези кредитори, които имат искове, произтичащи от застрахователните договори. Това означава искове за компенсации поради инциденти и искове за възстановяване на застрахователни премии. Двете групи са поставени на един ред след кредиторите. Няма значение дали исковете са в България или Кипър - те се третират по еднакъв начин”, добавя ликвидаторът.

В Кипър в сектора на автомобилните застраховки „Олимпик” има около 10 000 клиенти, близо 2000 от които са българи, по неофициални данни от български застрахователни брокери към компанията, допълва БНР. Оборотът ѝ в България от тези застраховки достига около 25 млн. евро, докато в Кипър е под 5 млн. евро.

За 2016 г. „Олимпик” отчита близо 14 млн. евро загуби.

По време на външния одит на компанията, в доклада, който бе представен в началото на май и предизвика поставянето ѝ под специален режим, не е потвърдено наличието на 210 млн. евро в инвестиции, депозити и кеш.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews