Преизчисление през осигурителния доход ще остави над 900 000 пенсионери без увеличение

OFFNews 30 юли 2021 в 13:47 6698 0

Над 915 000 пенсионери ще останат без увеличение на пенсиите при преизчисляване със среден осигурителен доход от 2018 г. Това е 44% от всички хора от третата възраст. Други 583 000 души ще останат без никакво повишение, обяви служебният социален министър Гълъб Донев по време на парламентарния контрол..

"Това са 915 хиляди причини ние да предложим пенсиите да се актуализират с вдигане на тежестта на стажа на 1,35, заедно с повишаване на минималната и максималната пенсия", посочи той. 

Вчера правителството гласува актуализация на бюджета, която ще бъде внесена за обсъждане в парламента. В нея е заложено пенсиите да се повишат през индивидуалния коефициент на осигурителния стаж от 1,2 на 1,35. Донев защити този подход, защото така ще се вдигнат и новите, и вече отпуснатите пенсии.

Мая Манолова от "Изправи се БГ! Ние идваме", която е един от вносителите на проектопромени за преизчисляване на парите за старост, отвърна, че с такъв вид повишаване на пенсиите ще се увеличи дисбалансът за пенсионираните преди 2008 г. 

"Хората, които са се пенсионирали преди 2008 г., ще останат излъгани, защото ножицата между старите и новите пенсии ще се разтвори още повече с вашето предложение, посочи Манолова.

Според нея най-големият проблем е, че минималната пенсия ще е 340 лв., или с 10 лв. по-малко от пенсиите, които сега се взимат заради бонуса. Манолова смята, че не всички хора ще могат да получат новите надбавки, които предлага правителството, и трябва да допълнят пенсиите до линията на бедност от 369 лв.

Гълъб Донев обаче напомни, че има разлика в доходите на хората, пенсионирани преди 2008 г. и след това, защото през тези периоди са действали различни правила. 

"Разбирам, че всички искаме простата математика от 50 лв. да бъде включена в основната пенсия, но такава проста математика в социалната сфера няма", бе категоричен социалният министър.

Според него най-справедливият начин за вдигане на пенсиите е чрез коефициента за осигурителен стаж.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика