Правителството наля още 104 милиона в бездънната яма БДЖ

OFFNews 04 юли 2018 в 12:33 6876 4

Правителството одобри допълнителни плащания от централния бюджет към Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията в размер на 103 728 000 лв. Сумата ще бъде предоставена на „Холдинг БДЖ“ ЕАД като възмездна финансова помощ, която следва да бъде възстановена до 28 декември 2020 г., съобщи правителствената информационна служба.

Средствата се предоставят на холдинга за погасяване на задълженията по Втория облигационен заем, сключен през 2007 г.

През последния месец правителството преговаряше с банките облигационери в опит да намали размера на огромните наказателните лихви по заема, които бяха наложени след като управлението на БДЖ от ГЕРБ спря да плаща редовно. Кредиторите на жп компанията обаче не се съгласиха на никакви отстъпки и стартираха разпродажба на активите на компанията - хиляди товарни вагони и историческата сграда на холдинга на столичната ул. "Иван Вазов" №3.

Само заради спряното изплащане на кредитите по облигационния заем от страна на управляващите от ГЕРБ от джоба на българските данъкоплатци са изтекли почти 100 милиона лева грешни пари. 

По време на почти 10-годишното управление на сегашното ръководство на железниците начело с център-нападателя на четвъртодивизионните аматьори от "Локо БДЖ" Владимир Владимиров компанията стигна до състояние на фактически фалит. Пътниците и товарите намаляха драстично, а раздутият персонал на БДЖ бе тотално демотивиран да работи.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  23293

  3

  Стефан

  04.07 2018 в 21:43

  Хубава приватизация за 1 лев ще стане ...

  13507

  2

  За едни тяхни хора, да не мислите , че са фърлени на вятъра?

  8074

  1

  JustSoYouKnow

  04.07 2018 в 13:50

  Mного странно във влака не се пуши, но ако не запаля един фас той ще спре ...

   
  X

  Кристин Димитрова: седмокласниците писаха по разказа ѝ, а медиите я представиха като майката на Папи Ханс (подкаст)