Помощта за работодатели и служители остава и след 1 април

OFFNews 30 март 2022 в 15:34 996 0

Работодателите ще могат да кандидатстват и получават подкрепа по мярката 60/40 до 30 юни - след отмяната на извънредната епидемична обстановка на 1 април

Те ще получават средства от държавата за запазване на заетостта на работници и служители в засегнатите от COVID-19 икономически дейности до края на юни, реши правителството. 

Средства ще продължат да се изплащат за работници и служители, които през периода от 13 март до 31 декември 2020 г. са работили на непълно работно време, ползвали са отпуск - със заповед на работодателя или държавен орган - или работата им е била преустановена заради въведени временни ограничения. 

Фирмите, създадени преди 1 януари 2020 г., ще получат от държавата 60 на сто от осигурителния доход на работниците и служителите за октомври 2021 г. и от осигурителните вноски за сметка на работодателя. За да имат това право, приходите им от продажби през месеца, за който кандидатстват, трябва да са намалели с не по-малко от 40% спрямо средномесечните приходи за 2019 г.

При спад с не по-малко от 30%, подкрепата от държавата ще е 50% от осигурителния доход за октомври 2021 г. и от осигурителните вноски за сметка на работодателя.

Фирмите, учредени след 1 януари 2020 г., ще имат право на средства от 60 на сто от осигурителния доход на работниците и служителите за октомври 2021 г. и от осигурителните вноски за сметка на работодателя, ако приходите им от продажби през месеца, за който кандидатстват за подкрепа, са се понижили с не по-малко от 40% спрямо средномесечните приходи за 2020 г.

При намаление с не по-малко от 30%, държавата ще ги подкрепя с 50% от осигурителния доход за октомври 2021 г. и от осигурителните вноски за сметка на работодателя. Сред изискванията към работодателите е да нямат задължения за данъци и задължителни осигурителни вноски преди 1 януари 2021 г.

Работодателите ще изплащат заплатите на работниците и служителите, за които са получили средства, не по-малко от осигурителния доход за октомври 2021 г.

Работодателите, кандидатстващи за изплащане на средства за май 2022 г., могат да подават заявления до 10 юни. За юни работодателите ще кандидатстват при условията, по реда и в сроковете за май 2022 г. Парите ще се превеждат на работодателя по банков път от НОИ.

Информация за условията и реда за кандидатстване ще бъде публикувана на интернет страницата на Агенцията по заетостта и обявена в дирекции „Бюро по труда“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!