Покупката на стар автомобил от шофьор с провинения ще увеличи Гражданската

OFFNews Последна промяна на 07 ноември 2018 в 13:23 4610 0

Снимка Pixabay

Застраховката "Гражданска отговорност" може да е по-скъпа за шофьорите, купили автомобил на старо от собственик с провинения на пътя. Това ще стане, ако бъде въведена системата "бонус-малус", според която размерът на задължителната застраховка ще варира според това колко изряден е шофьорът.

"С новата система „бонус-малус” ще трябва да внимаваме какви коли купуваме. Когато автомобилът втора ръка е бил управляван от водач с много провинения, това ще се отрази на размера на „Гражданската отговорност”, предупреди Владимир Савов от Комисията за финансов надзор в интервю за Нова телевизия.

„Идеята на тази система „бонус-малус” е купувачът да внимава, когато купува кола. Възможно е този автомобил да е бил на неизряден шофьор. Системата е смесена. Тоест, следи се както МПС-то, така и собственикът”, обясни заместник-председателят на КФН. Купувачите щели да имат възможност да направят справка за автомобила през системата на Гаранционния фонд. Очаква се тази система да промени пазара на колите, поясни той. Освен това, ако например различни шофьори от една и съща фирма карат един автомобил, те трябва да са особено внимателни, защото системата ще действа за всичките водачи на колата.

Ако новият собственик кара отговорно в продължение на една година, цената на „Гражданската отговорност” ще падне с 30%, а нарушителите на пътя ще плащат до 4 пъти по-скъпа застраховка, предвиждат промените.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови