Петков и Мицотакис: Интерконекторът трябва да е готов час по-скоро

OFFNews Последна промяна на 20 декември 2021 в 11:57 4176 0

Ще бъдат положени максимални усилия за възможно най-бързото построяване на газовия интерконектор между България и Гърция. Това увериха премиерите на България и на Гърция Кирил Петков и Кириакос Мицотакис след двустранната си среща в София.

Газовата тръба трябваше да е готова до края на годината след поредното удължаване на срока на строителството, но и тази дата няма да бъде спазена заради мудните действия на изпълнителя на проекта. По план доставките на синьото гориво за страната ни трябва да започнат от 1 юли, но и това не е ясно дали ще се случи навреме. За страната ни проектът е изключително важен, защото чрез него страната ни ще може да внася газ от Азербайджан, който е в пъти по-евтин от този, който получаваме от Русия.

Това е първата визита на гръцкия премиер Мицотакис в България. В преговорния екип от българска страна участваха още финансовият министър и вицепремиер Асен Василев, външният министър Теодора Генчовска и началникът на кабинета на Кирил Петков и говорител на правителството Лена Бориславова.

"Изграждането на интерконектора навлиза в последния си етап. Договорихме се и двете страни да положат усилия този проект да бъде завършен възможно най-бързо", каза Мицотакис.

Той заяви и че до няколко месеца тръбата трябвало да бъде завършена.

"Имаше забавяния, свързани с доставката на материали заради ковид пандемията", уточни той.

Според гръцкия премиер тези проблеми вече са отстранени.

"Беше удоволствие да говорим по много важни за региона теми. Това, което видях, е, че приятелските ни отношения ще бъдат затвърдени и заедно ще можем да постигнем повече, особено в сектора на общата инфраструктура, в енергетиката, в регионалната стабилност на целите Балкани", каза Кирил Петков.

По-късно днес Мицотакис ще се срещне и с президента Румен Радев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови