Ексклузивно БСП реши: Нинова беше дотук, няма право да се кандидатира за лидер

Първият от новите маневрени локомотиви на БДЖ вече е в София

Машината ES300 бе произведена в рекордно кратки срокове, може да се управлява с дистанционно, а експлоатационните ѝ разходи са много по-ниски от дизеловите возила

Светослав Метанов 27 юни 2024 в 19:05 19443 0

Първият от новите маневрени локомотиви на БДЖ вече е в София

Първият от новите маневрени локомотиви, закупени по Плана за възстановяване и устойчивост, вече е в София и се намира в жп депото в Подуяне. Това съобщи жп специалистът Цветан Александров в подкаста на OFFNews.

Русенският жп завод Експрес Сервиз произведе машината ES300 в рекордно кратки срокове и тя съвсем скоро ще влезе в експлоатация. Договорът с частната компания бе подписан от министъра на транспорта Георги Гвоздейков на 22 февруари т. г. Само 4 месеца по-късно първият от деветте електрически локомотива вече е при БДЖ. Той е с ливрея в синьо, зелено и бяло, която силно наподобява тази на локомотивите "Смартрон", които БДЖ закупи от германския гигант "Сименс".

Освен рекордно бързото изпълнение, цената на маневрените машини е изключително изгодна. Стойността на деветте локомотива е едва 10.5 млн. лева и включва пълната им поддръжка за срок от 15 години, както и обучение на персонала на държавния жп превозвач. Те могат да се управляват както от кабината, така и с дистанционно управление.

Експлоатационните разходи на този вид електрически возила са в пъти по-ниски от тези за дизеловите маневри. И, особено важно, от този локомотив не може да се точи нафта!

Русенският жп завод изнася маневрени локомотиви за десетки държави по света. Сред клиентите на българската компания са високоскоростните френски железници SNCF, британски оператори, логистични компании от цяла Западна Европа и дори такива от Китай и Бразилия. Също и редица частни жп компании от България, както и метрото в София. За първи път обаче БДЖ ще ползва електрическа маневра.

За повече подробности за първия локомотив, доставен по Плана за възстановяване и устойчивост вижте разговора на Светослав Метанов с Цветан Александров.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Цветан Цветанов за Брендо, Алексей Петров и Бойко Борисов