Парното поевтинява най-много във Враца, цената в София пада с 5,6%

OFFNews 31 март 2016 в 13:42 2546 0

Цената на природния газ намалява с 23,02% от 1 април и през второто тримесечие ще бъде 312 лева за 1000 куб. метра. Това решение взе Комисията за енергийно и водно регулиране на закрито заседание, на което бяха обсъдени и цените на парното и електроенергията за следващото тримесечие. 

КЕВР утвърждава от 1 април цени на природния газ, топлинната енергия и на електрическата енергия, произведено по комбинират способ следните цени: За природния газ – цена за второто тримесечие от 312 лв. на 1000 куб. метра, без акциз и ДДС. Или това е 33,56 лв. на мегават/час. Спрямо предишния период намалението е с 23,02%, уточни председателят на Комисията Иван Иванов след края на заседанието.

Новата цена на природния газ ще се отрази и на цените на парното и топлата вода. Цените за страната са различни заради различната технология и различната производствена мощност. 

Най-голямо е намалението във Враца и Разград - съответно с 11,53% и 11,32%. 

Намалението в Плевен е 9,13%, в София - 5,64%, а в Пловдив - едва 0,17%. 

Парното поевтинява още в Бургас - с 4,33%, Варна – с 4,89%, и Велико Търново – с 0,53%. 

Промените важат за топлофикациите, които работят на природен газ, а не на твърдо гориво, обясни Иванов.

Как цената на природния газ ще се отрази и на цената на тока ще стане ясно в края на юни. 

От 1 април потребителите ще могат да сменят своя доставчик на ток, каза още председателят на КЕВР. 

На 29 март КЕВР изпълни един свой ангажимент относно либерализацията на пазара на електроенергия. С приемането на тази инструкция от 1 април отпадат всичко препятствия пред потребителите да сменят своя доставчик. Инструкцията съдържа ясни и кратки правила, тя е 2 страници и е напълно изчерпателна, обясни Иван Иванов, като допълни, че смяната на доставчика е безплатна услуга. 

Самата смяна обаче не е задължителен акт, което означава, че потребителите имат право да останат на този пазар и да изчакат стабилизирането му, за да направят най-добрия избор, посочи той и препоръча на потребителите добре да се осведомят, преди да направят избора си. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!