Ексклузивно Прокуратурата поиска имунитета на Бойко Борисов (обновена)

Пак ще има таван на пенсиите, максималната става 1200 лева

OFFNews Последна промяна на 04 октомври 2018 в 13:31 4820 0

Държавата се отказва от идеята да отпадне таванът за новоотпуснатите пенсии от началото на следващата година. За сметка на това обаче за всички вече отпуснати и нови пенсии максималният размер ще се увеличи на 1200 лв. от 1 юли.

За това се договориха синдикатите и правителството на среща при премиера Бойко Борисов.

В момента най-високите пенсии у нас са по 910 лв.

41 000 души ще получат увеличение на пенсиите си до реалния им размер. Остават 21 000 души, чиито пенсии ще бъдат ограничени от тавана, обясни председателят на КНСБ Пламен Димитров. 

Според финансовия министър Владислав Горанов "увеличението ще реши 90% от проблемите, но няма да допусне екстремно високи пенсии, които не са заработени", а се дължат на несъвършенствата на формулата за изчисляването им в годините".

Заради поскъпването на живота, което предстои през зимните месеци с повишаването на цените на газа, а от там на стоките и отоплението, синдикатите и управляващите са се договорили, че енергийната помощ за социално слабите ще бъде увеличена с 50%.

Освен това е постигната договореност заложеното за догодина 10-процентно увеличение на заплатите за всички служители на бюджетна издръжка да не се прави „на калпак”, а според заслугите на служителите.

Според синдикатите има звена в различните ведомства, които се нуждаят от по-сериозно увеличаване на заплатите. Затова към хората на терен те предлагат да се насочат по-голяма част от 10-те процента, а онези, които работят в администрацията и по кабинетите, да получат по-малко.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови