Обмислят закриване на ДКК

OFFNews 08 януари 2024 в 15:55 2254 0

Богданов
Министър Богдан Богданов.

Възможно е Държавната консолидационна компания (ДКК) да бъде закрита, стана ясно по време на пресконференция на министъра на икономиката и индустрията Богдан Богданов, цитиран от БТА.

Приоритет за тази година е да мислим за бъдещето на държавните предприятия и на над 5500 души, които работят в тях. Бъдещето им ще мине през преструктуриране, а може би и закриване на ДКК, каза Богданов.

„Към момента виждаме генерирани щети за над 700 млн. лв. Има различни дела и процедури, които се извършват от гледна точка на прокуратура и следствие", добави министърът.

Богданов напомни, че целта, с която е създадена ДКК, е била държавата да обедини дружества с миноритарен дял, които да могат да бъдат продадени. Богданов посочи, че структурата не е работила по този начин. Според него вместо това се е създала възможност за възлагане и превъзлагане между държавни предприятия.

Прави се задълбочен анализ за възможностите с оглед на това да не се рискува хората да загубят работните си места, каза министърът.

Целта ни е да фокусираме държавните предприятия към ДКК в четири основни ключови индустрии – чисти технологии и кръгова икономика, отбранителна и аерокосмическа индустрия, хранителни и биотехнологии, критични минерали, метали и суровини, каза министърът. Това според ведомството са основните направления, които ще гарантират, че държавните предприятия ще продължат да функционират ефективно, на пазарен принцип и няма да разчита на държавни поръчки и възлагания, няма да има и повече превъзлагания, основно заради които са генерирани щети за над 700 млн. лева.

Отваря се възможността за публично-частни партньорства на тези дружества с индустриални лидери в конкретната индустрията от съответните ключови области, а не става дума за приватизацията им.

Друг ефект от преструктурирането е свързан с редуциране на броя на членовете на бордовете в държавните дружества, които сега са около 70 човека, а с промените те ще станат между 20 и 30 души.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки