НС набързо преодоля ветото за либерализация на пазара за ток на едро

Депутатите призоваха двамата адаши Румен Радев - президента и енергийния министър, да дойдат, но те не се явиха на дебата

Ружа Райчева 10 ноември 2023 в 13:13 1530 1

Пленарната зала в бившия Партиен дом

Снимка БГНЕС/Гергана Йорданова

Пленарната зала в бившия Партиен дом

След кратък дебат парламентът успешно отхвърли президентското вето, наложено върху последните промени в Закона за енергетиката за пълна либерализация на пазара за ток на едро до 2026 година. 

От 182 гласували народни представители "за" бяха 133, "против" - 49, а въздържали се нямаше. С последните промени в Закона за енергетиката се регламентира пълната либерализация на пазара на ток от 2026 г. Според президента Румен Радев това ще доведе до скок на цените на електроенергията.

При започването на дебатите за президентското вето залата бе полупразна. От "Възраждане" и "Има такъв народ" няколко пъти призоваха министъра на енергетиката и президента да дойдат. Впоследствие от ИТН поискаха 30-минутна почивка, за да може двамата да присъстват на изслушването. 

Малко по-късно председателстващата заседанието Росица Кирилова от ГЕРБ съобщи, че министърът на енергетиката Румен Радев е имал готовност да присъства на дебата, както бе предвиден по график - за тази сутрин. Заради разместване в работата на парламента обаче дебатът за ветото започна след обяд, а министър Румен Радев вече е поел други ангажименти. Йордан Тодоров от "Възраждане" направи процедурно предложение обсъждането на ветото да бъде отложено за друг ден, когато министърът може да присъства, но то не се прие. 

Дебатът основно премина с размяна на реплики между депутати от опозицията. БСП очаквано подкрепиха ветото на президента. Бившият енергиен министър Драгомир Стойнев от БСП посочи, че не е измислена система за разработване на механизъм за защита на енергийно бедните хора.

Павела Митова от ИТН изтъкна, че мотивите на президента за налагането на ветото се припокриват с аргументите на ИТН срещу либерализацията на пазара. "Крайно време е енергетиката да спре да бъде дойна крава", заяви тя. Според нея преди да се пристъпва към подобни драстични промени, трябва да се изчислят стъпките по механизация на процеса. 

Бившият социален министър от БСП 
Георги Гьоков каза, че очаква ветото да бъде преодоляно, но че трябва да се вземат мерки за адекватни компенсации на енергийно бедните след излизането на свободния пазар за електроенергия. По думите му не е ясно как тези промени ще повлияят на цените на тока.

Неговият съпартиец и бивш транспортен министър Борислав Гуцанов попита защо се приема закона, след като още не е изработено законово понятие за енергийна бедност. 

"Има дупка в бюджета от 1,4 млрд. лв., които искате да вземете от Плана за възстановяване и устойчивост. Това, което правите, е безобразие и президентът правилно му наложи вето", каза Гуцанов. 

Според него приетите промени ще доведат и до влошаване на финансовото състояние на Националната електрическа компания (НЕК). 

Енергийното острие на ГЕРБ Делян Добрев заяви, че мотивите на президента за налагане на вето са сериозни. Въпреки това той призова депутатите да приемат законопроекта с уговорката, че в следващите шест месеца ще го поправят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки