Новите локомотиви на БДЖ вече са в движение, кръщават ги на български владетели (снимки)

Челото на всеки локомотив ще бъде белязано с буква от глаголицата в знак на почит към историята на България

OFFNews 22 декември 2020 в 18:45 7812 0

Новите локомотиви на БДЖ вече са официално в движение от днес и ежедневно ще обслужват композиции на бързи влакове по направленията София-Бургас-София и София-Варна-София. Композициите ще бъдат съставени от 15 чисто ново рециклирани вагони във вагоноремонтните заводи в България, като първите 4 от тях вече са включени в съставите на влаковете.

Първият официален курс на един от двата нови локомотива беше отбелязан на официална церемония съвместно с откриването на жп гара Подуяне и представяне на новата тежка механизация за поддръжка и ремонт на железния път, като влакът беше изпратен тържествено още на Централна гара София от управителите на „БДЖ - Пътнически превози“ ЕООД и „Сименс Мобилити“.

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията отбеляза, че до средата на 2021 г. в системата на железницата влизат 15 нови локомотива, които ще обслужват основните и най-натоварени направления на страната.

Всичките нови локомотиви "Смартрон" ще бъдат кръщавани на български владетели, като на всеки един от тях има специфичен код, при сканирането на който всеки любопитен потребител може да научи повече за историята на самия владетел, на когото е наименуван локомотива.

Друга интересна подробност е, че на челото на всеки един от локомотивите ще бъде изобразена по една буква от глаголицата, което ще бъде в знак на почит към богатата и славна история на България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови