Невероятно, но факт: 1164 лева сметка за ток за 40 квадрата жилище

OFFNews Последна промяна на 18 януари 2019 в 09:33 5929 2

Над 1000 лв. сметка за ток - такава фактура получи жител на плевенското село Върбица, обитаващ едва 40 кв./м площ. Огромната сметка идва след ремонт на електромера, съобщи Нова телевизия.

„Лятото плащахме около 80 лв. Ноември месец платихме 130 лв., а декември - 426 лв. Разбрахме, че нямаме нощна тарифа, понеже сме с трифазен ток. Ходих в ЧЕЗ и го узаконих. Очаквах, че повече няма да имаме подобни проблеми”, разказа в ефира на „Здравей, България” потърпевшата Весислава Хотова.

Тя допълни, че веднага след като е получила новата фактура от 1164 лв., е отишла до ЧЕЗ, за да провери какво точно се случва. По думите ѝ от там ѝ обяснили, че е нормално през зимния период да имат по-големи сметки. От компанията заявяват още, че жената трябва да подаде съответните документи, за да може електромерът да бъде проверен от специалист.

„Пуснах заявление и ми казаха, че до 7 работни дни ще дойдат и ще проверят дали е станала някаква грешка. Ако те кажат, че всичко е наред, мога да изисквам проверка от друга лаборатория”, допълни Весислава Хотова.

От енергийната компания заявиха, че ще възстановят парите на жената, ако се установи, че електромерът не отчита правилно. Те са категорични обаче, че отчитането се следи от GPS система и се прави снимков материал на електромерите, които са извън къщите.

Предсои проверка по случая.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3139

1

zuljin

18.01 2019 в 11:36

Това няма как да се случи само поради липса на нощна тарифа...
Сумата означава постоянна консумация над 10kW...

1163лв / 0.15лв = 7753kW/h на месец / 30 дена = 258 kW/h на ден / 24 = 10.75 kW постоянна консумация

Бая трябва да се напънеш за да постигнеш тая консумация...

Примерно, всичко това трябва да работи нон стоп - 24х7:
бойлер ~ 3kW
2 x калорифер ~ 2kW
готварска печка ~ 3kW
хладилник ~ 500W
за да навърти такава сметка.

Бойлера може да работи нон стоп, само при непрекъсната консумация на топла вода, което не е реален случай.
Готварската печка едва ли също работи денонощно с включени всички котлони и фурна.
Двата калорифера ще правят сауна в помещение 40 квадрата с нормално висок таван (~2.50m), дори при -10 навън и сериозни термозагуби.

Или някой се е закачил на кабела им и краде ток, или собственика захранва тайно малък цех - предвид трифазния ток - нищо чудно.