Неправителствена организация поиска спиране на търга за нови влакове на БДЖ

OFFNews Последна промяна на 11 September 2018 в 09:43 3048 1

Гражданската инициатива за обществен и релсов транспорт се обяви за прекратяване и преразглеждане на условията на условията на обществената поръчка за закупуване на нови влакове на БДЖ.

От организацията разпространиха отворено писмо със забележки по процедурата, която ще глътне 675 милиона лева от джоба на българските данъкоплатци.

Едно от предложенията е максималната скорост на новозакупените влакове да бъде до 230 км/ч., а освен това предвидените 6 или 7 състава за дълги разстояния да бъдат влакове тип пуш-пул (локомотив и вагони), а не мотрисни.

Още заданието за тази процедура, както обикновено бе осъществено без обществено обсъждане, както и обсъждане със служителите на железницата и без тест на влаковете в реални условия преди покупката, въпреки обществения интерес и факта, че тези влакове би трябвало да се ползват от българските граждани и ще бъдат закупени с техните пари, заявяват от ГИОРТ.

От инициативата твърдят, че ръководството на БДЖ се опитва да си измие ръцете с академичните среди, тъй като експерти от няколко наши университета са участвали в проучване за новия подвижен състав. То обаче бe публикувано чак със стартирането на обществената поръчка преди 2 седмици – т.е. поставя обществото пред свършен факт.

Явно заданието за проучването е било такова, че да не се разглеждат скорости по-високи от 160 км./ч. и да не се разглеждат алтернативи като пуш пул състави, двуетажни влакове и др. Оказва се и че върху екипът е оказван натиск да излезе с крайни препоръки, защото на два пъти за 1 година е променил мнението си, заявяват от гражданската инициатива.

От ГИОРТ съобщават и че преди 9 месеца са изпратили искане за обществено обсъждане до БДЖ, Министерството на транспорта и министър-председателя Бойко Борисов с писмо от ноември 2017 г., което е останало без отговор.

От инициативата настояват съветниците на Ивайло Московски най-после да излязат на светло, защото и те наравно със своя ръководител трябва да носят отговорност за ред казуси, които са завършвали в ущърб на обществото.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7568

1

Tabadatko

11.09 2018 в 11:19

Боклуците от ГЕРБ искат да похарчат парите за няма нищо. БСП пък мълчат, защото това е сериозен въпрос и не искат да прецакат схемата. Утре може да е техен ред и ще е неприятно, ако ГЕРБ им дължи прецакване.