Неправителствена организация: БДЖ купува на тъмно нови влакове

OFFNews 31 октомври 2017 в 09:39 5596 1

Гражданската инициатива за обществен и релсов транспорт внесе до премиера Бойко Борисов искане за провеждане на обществено обсъждане на процедурата за закупуване на нов подвижен състав за БДЖ.

„В редица пубикации от последните седмици представители на ръководството на БДЖ твърдят, че се подготвя обществена поръчка за закупуване на влакове, а решението за вида подвижен състав вече било взето. Като данъкоплатци и клиенти на железопътна услуга, изразяваме категоричното си несъгласие с процеса на взимане на решенията относно евентуалното закупуване на нов подвижен състав на БДЖ, в който изобщо не е взето предвид мнението на гражданите, а и на различни предприятия от железопътния бранш", се казва в писмото.

Неправителствената организация изразява и несъгласие с предпоставянето на решението за закупуване на мотрисни влакове, въпреки откровено негативния опит със закупените мотриси „Сименс Дезиро”.

"Начинът, по който е било взето решението през 2004 г., силно напомня сегашната ситуация. Гласът на гражданите отново се очертава да не бъде чут. Ние се опасяваме, че последствията за БДЖ, а и пътниците ще бъдат не по-малко негативни от тези преди 10 години”, заявяват от гражданската инициатива. 

Ето и основните искания на организацията:

1. Да бъдат публично представени резултатите от досегашните проучвания на серия събития в няколко основни гари в страната (София, Пловдив, Стара Загора, Варна, Бургас, Шумен, Русе, Плевен, Горна Оряховица, Мездра, Благоевград, Карлово/Казанлък.) с необходимото широко разгласяване, гарантиращо участието на обществеността.

2. Да се изясни механизмът на финансиране на проекта, включително предвижда ли се използването на европейско финансиране.

3. Да се представи цялостната схема за закупуване, гаранционни срокове, поддръжка, ремонтен капацитет, амортизационни отчисления и т.н. за периода на експлоатация на влаковете, както и по кои дестинации биха се движили новите влакове.

4. Да се обясни дали са били разглеждани различни други концепции за подвижен състав (включително „пуш-пул” състави и в какъв обем е било проучването) и каква ще бъде концепцията за нощните влакове на БДЖ.

5. Да се изясни дали е проучен опитът на различни европейски страни по темата, включително на германските държавни железници Deutsche Bahn, които наскоро закупиха именно двуетажни „пуш-пул” състави за своите „intercity” влакове.

6. Граждани и експерти да могат да изразят своите становища след като се запознаят с проекта/концепцията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12415

1

senester

03.11 2017 в 13:44

Ооо,ама вие с тези въпроси искате да бръкнете в нечий джоб,прибрал вече тлъста комисионна.Не става така.БДЖ се разграбва и унищожава от години.Сладък процес за определени хора.В същото време автобусните превозвачи знаят в чия партийна каса да инвестират,за да няма конкуренция от евтиния ЖП транспорт.Добре смазан корупционен механизъм...