Нейно Величество Био Смокинята - на Фермерския фестивал днес

OFFNews 15 август 2018 в 06:23 2070 0

Сочни, вкусни, разтапящи сетивата смокини…. Това е лятото, нали? Днешният Фермерски фестивал пред Министерство на земеделието и храните е посветен на Нейно Величество Био Смокинята.

На демонстрацията в 12 часа посетителите ще могат да опитат и оценят пресни смокини и да дегустират чай от смокинови листа. Ще има и домашно приготвено сладко от зрели био смокини.

Био смокините за това издание на фестивала са производство на ЕТ РАЙС – ПЕНКА ВЛАХОВА. Смокиновите им насаждения са създадени през 2013-2014 г. в района на едно от най – топлите и благодатни кътчета на България – Сандански, в с. Хотово. Района на Сандански е с най-продължителното слънцегреене за България, което благоприятства за отглеждането на качествена продукция.

Фестивалът „От нашата ферма – с любов за вас!“ се организира всяка сряда от 10,30 до 18,30 часа пред Министерството на земеделието.

Фестивалът предлага разнообразни фермерски и занаятчийски храни на малки производители от страната: краве, овче, биволско и козе сирене и кисело мляко, кашкавал, мед и пчелни продукти, сладка и сиропи, яйца, прясно месо, занаятчийски хляб, ядки, печена тиква и тиквени семки, био вино, био оцет, био чай, био гъби шийтаке, сезонни плодове и зеленчуци, пресни и сушени билки и подправки, козметика, цветя… Редовно гостуват производители на сувенири и бижута.

Запазена марка на Фестивала са демонстрациите и дегустациите на фермерски храни и рецепти.

Проектът Фестивал „От нашата ферма – с любов за вас!“ се организира от Фондацията за биологично земеделие БИОСЕЛЕНА в партньорство с Район „Красно село“ и Сдружение „За Земята“ , както и с финансовата подкрепа на Програма Европа – 2018 на Столична община.

Всички фермери и производители са регистрирани по наредбите 3 и 26 на Министерството на земеделието, храните и горите или по Закона за храните. Много от тях в районите от Натура 2000 в Западна и Централна Стара планина са подкрепени от проекта „За Балкана и хората“ на Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови