Quantcast

Над 9 млн. чуждестранни туристи са посетили България през 2018 г.

С 2.6 процента пък е нараснал броят на нощувките от българи на територията на страната

OFFNews Последна промяна на 09 февруари 2019 в 13:28 1895 1

Над 9 милиона чуждестранни туристи са посетили България през 2018 г. Това обяви министърът на туризма Николина Ангелкова на конференцията "Естествено в България - 2019-та - година на вътрешния туризъм", предаде БНР.

С 2.6 процента пък е нараснал броят на нощувките от българи на територията на страната. "Процентът е много малък, но той е показателен, че ние вървим нагоре, защото това е с всяка една изминала година", допълни Ангелкова.

Амбицията на министерството е страната ни да се превърне в целогодишна туристическа дестинация и да се увеличи броят на българските туристи в страната.

"Мотото на тази година е "Естествено в България. Година на вътрешния туризъм - 2019", за да можем с тази инициатива да насърчим малко познатите и интересни, прекрасни места в България", коментира Ангелкова.

"С днешната инициатива допълнително ще се насърчат пътуванията на българи във вътрешността на страната. Предстои до 2-3 седмици да се изготви календар на събитията през тази година", допълни министър Ангелкова и уточни, че в Смолянска област предстои ключова дискусия за развитието на СПА туризма. Министерството на туризма е разработило 8 културно-исторически дестинации, 12 винено-кулинарни дестинации и 7 балнео - и СПА дестинации.

Министър Ангелкова отчете миналата година като изключително успешна и подчерта, че в страната ни е имало над 9 милиона чуждестранни туристи. По думите ѝ тази година ще бъде динамична, трудна в борбата за всеки един турист и е важно да се обединят усилията ни, допълни още тя и благодари на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, под чиято егида се осъществява днешният форум.

Караянчева поздрави участниците и отчете напредък в усилията да се превърне страната ни в целогодишна туристическа дестинация. Притежаваме неповторимо и безценно богатство - природните забележителности и хилядолетна култура, допълни тя. Според нея българинът трябва да открие живописната родна природа, да види разнообразието и богатството на България, да се радва на пълноценен отдих, да се убеди, че може да получи и тук качествено обслужване.

Поли Карастоянова от Националния борд по туризъм каза, че устойчивата тенденция за ръст на туристите трябва да се запази и предложи 0.5 на сто от приходите в туризма да се насочат към национална реклама.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2900

1

Старши

09.02 2019 в 14:54

Да вярно е имаме ръст въпреки некадърното управление.