На 30 декември ще станат ясни цените на газа

OFFNews 22 декември 2015 в 12:38 2694 0

На 30 декември ще станат ясни цените на газа

На 30 декември ще станат ясни цените на газа. Това стана ясно след заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). За тогава е насрочено закрито заседание, което ще се проведе в 10.00 часа. На него ще бъде обсъден докладът на "Булгаргаз" ЕАД за нови цени, по които компанията да продава газ на крайните снабдители и на клиенти за първото тримесечие на 2016 година.

Комисията предлага понижение на цената на синьото гориво с 2,3%, което е съвсем малко по-голямо от поисканите от "Булгаргаз" 2.1%, съобщава "Фокус". За последното тримесечие на тази година КЕВР постанови намаление на цената на природния газ с 14.26%, което стана възможно, заради 30 процентното намаление на газа като цяло за 2015 година. Очакванията към момента са, че поевтиняване ще има и през второто тримесечие на 2016 г.

На заседанието на КЕВР днес присъства изпълнителният директор на "Булгаргаз" Петьо Иванов. В своето изказване той отбеляза, че от обществения доставчик приемат за резонни основните аспекти, в които са направени корекции от работната група към КЕВР, а именно по отношение на постоянните разходи.

По отношение на нормата на възвращаемост на собствения капитал, където също са направени съответни корекции в доклада на регулатора той посочи, че от „Булгаргаз“ имат съществени възражения. „До сега винаги Комисията е приемала, че нормата на възвращаемост на собствения капитал е 10% и това е първият случай, в който се променя тази политика“, посочи Петьо Иванов.

Той подчерта, че обществения доставчик работи по дългосрочни договори и допълни, че виждането на „Булгаргаз“ е подробно описано в становището му до КЕВР и се надява, ако има възможност Комисията да си промени мнението. От работната група обясниха, че средно претеглената норма на „Булгаргаз“ се определя година за година и следващата година ще се прецени какъв да бъде коректният й размер. Председателят на КЕВР Иван Иванов призова представителите на „Булгаргаз“ до утре да предоставят тяхното становище по доклада на работната група, за да може на 28 и 29 декември тя да се запознае с него и на 30 декември, когато е последният работен ден за тази година да станат ясни цените на обществения доставчик, които ще влязат в сила от 1 януари 2016 година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews