Газ тръгва по интерконектора с Гърция през 2018 г.

OFFNews 10 декември 2015 в 14:54 3619 1

Снимка БГНЕС

На официална церемония в Министерския съвет беше подписано споразумение, което постави началото на изграждането на интерконектора между България и Гърция.

Споразумението беше подписано от акционерите в съвместната проектна компания IGB - Българският енергиен холдинг и „Посейдон“.

Строителството на газовата връзка ще започне през 2016 г., а търговската експлоатация ще започне в средата на 2018 г.

Очаква се проектът да бъде на стойност около 220 млн. евро, като в бюджета за следващата година са предвидени държавни гаранции в размер на 215 млн. лева.

За изграждането на интерконектора няма да могат да се използват европейски средства, тъй като гръцката „Посейдон“ е частна компания. Въпреки това има възможност за кандидатстване за финансиране по Плана Юнкер.

Очаква се с интерконектора България да може да получава около 3 млрд. кубически метра газ годишно, като капацитетът може да бъде увеличен до 5 млрд. кубически метра с изграждане на допълнителна компресорна станция.
Дължината на газопровода в българската част от трасето ще бъде около 181 км. Предвиден е и газоразпределителен център, който е кръстен „Балкан“.

Идеята за интерконектор между България и Гърция съществува още от 2009 година, когато двете страни подписаха меморандум за разбирателство за проекта. В края на 2013 г. пък проектната компания получи екологични разрешения за осъществяването на проекта.

Днешният ден е много специален и важен за всички нас, защото станахме свидетели на подписването на окончателното инвестиционно решение за окончателното инвестиционно споразумение за газова връзка между двете страни. Проектът е стратегически за цяла Югоизточна Европа, коментира енергийният министър Теменужка Петкова.

Тя подчерта, че осъществяването на интерконекторната връзка ще даде реална възможност за диверсификация на източниците за доставка на газ.

Ползите от интерконектора изчисли и премиерът Бойко Борисов.

Колкото повече газ пренасяме, толкова повече пари от транзитни такси ще вземем. Проектът не е срещу никоя държава и ще е във финансова полза на всяка страна по трасето, увери Борисов.

Ако някой спре кранчето за Украйна, София няма да замръзне, както вече се е случвало при конфликти с основния източник на газ за Европа – Русия, коментира премиерът.

Страната ни все пак ще разчита и на руски тръби в Черно море, на втечнен газ, както и на собствени източници - колкото повече, толкова по-добре, допълни вицепремиерът Томислав Дончев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!