МРРБ: Инвестиционните проекти ще се внасят още година по старата наредба

Отлагането засяга и изискванията за сградите и съоръженията за достъпност на хората с увреждания

OFFNews 17 юни 2021 в 12:39 1495 0

Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) отложи с година новата Наредба за проектиране, изпълнение и поддържане на строежите в съответствие с изискванията за достъпна среда за населението. Тя е в сила от март 2021 г. и определя изискванията за сградите и съоръженията, включително и на хората с увреждания.  

Това означава, че за период от 12 месеца всички инвестиционни проекти, изработени по отменената наредба от 2009 г., ще могат да бъдат внесени по стария ред за одобрение.

Решението на МРРБ дойде след множество искания на Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП) и на други прoфecиoнaлни oргaнизaции в прoeктирaнeтo и cтрoитeлcтвoтo.

В края на май те поискаха отлагането на новата Наредба за достъпна среда с една година. В мотивите си посочиха завършването на инвестиционните проекти, които вече са били изготвени по съществуващата Наредба от 2009 г. Според тях новата Наредба създава напрежение и пълна неустойчивост пред сектора. 

От браншовите организации посочиха още, че влизането в сила на наредбата от 2021 г., ще доведе до отлив на инвеститори и оскъпяването на новите сгради и съоръжения с около 30%. 

"В новия си вид наредбата не е в полза нито на хората с увреждания, нито на обществото. Заедно с другите браншови организации ще използваме гратисния период за преговори с МРРБ новите условия да не бъдат задължителни за всички апартаменти, а само за част от жилищата, отредени за хора с увреждания", заяви Георги Шопов, председател на НАСП.

Според него промените са ирелевантни и за хората с увреждания, тъй като те налагат предвижване на повече общи части, по-големи коридори, тераси, бани и тоалетни в жилищата, а това ще доведе до допълнително оскъпяване:

"Ако всички апартаменти в една сграда биват пригодени за обитаване от хора с увреждания, това ще оскъпи целия продукт и в крайна сметка лицата с увреждания също ще платят по-висока цена."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови