Moody’s постави рейтинг Baa2 на България

OFFNews 07 февруари 2015 в 17:08 3907 0

Снимка Scott Eells/Bloomberg

Международната рейтингова агенция Moody’s присъди предварителен рейтинг Baa2 със стабилна перспектива по Глобалната средносрочна програма на България за емитиране на държавни ценни книжа на международните капиталови пазари, която е в процес на основаване.

Това съобщиха от Министерството на финансите, като допълниха, че рейтингът потвърждава текущата кредитна оценка по суверенните облигации на България и е необходимо условие за регистриране на средносрочната програма на Люксембургската фондова борса.

Анализаторите от Moody’s отбелязват, че рейтингът на програмата отразява, от една страна, перспективата на страната за нисък икономически растеж и предизвикателствата пред банковата система, а от друга, отбелязват стабилната фискална позиция, ниския държавен дълг и устойчивите нива на фискалния резерв.

Moody’s отбелязва, че в перспектива рейтингът може да бъде повлиян позитивно от редуциране на влиянието на неблагоприятни външни фактори. Това е възможно при евентуално присъединяване на страната във ВМ2, или при доказано намаляване на дела на външния дълг в брутния вътрешен продукт.

Средносрочната програма дава шанс за прилагане на гъвкав подход при избора на дългови пазари, инструменти, срочност и валути. Средствата, получени при осъществяване на средносрочната програма, ще бъдат от съществено значение при осигуряване на необходимия финансов ресурс през периода 2015-2017 г. за рефинансиране на държавния дълг, за покриване на очакваните бюджетни дефицити, както и за гарантиране нивото на фискалния резерв.

Максималният номинален размер на дълга, който може да бъде поет по програмата, е 8 млрд. eвро, като общият обем на траншовете за всяка съответна година ще бъде ограничен до лимитите за поемане на държавен дълг, определени в годишните закони за държавния бюджет на България.

Съгласно параметрите на Средносрочната бюджетна прогноза, очакваният размер на погашенията по държавния дълг за периода 2015-2017 г. възлиза на около 6 млрд. евро. Остатъкът от очакваните постъпления от програмата се планира да бъде използван за финансиране на бюджетен дефицит.

Договорите по програмата - Договор за дилърство, Договор за агентство и Акт за поемане на задължения - предстои да бъдат внесени и ратифицирани от Народното събрание. Рейтингът по програмата е предварителен, а рейтингите по предстоящите емисии по нея ще бъдат окончателни след провеждането им.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!