Министерство на енергетиката: Не сме отменяли назначенията в интерконектора

OFFNews 05 август 2022 в 17:17 5229 0

росен христов
Енергийният министър Росен Христов.

Енергийният министър Росен Христов по никакъв начин не е отменял назначенията в компанията оператор на интерконектора между България и Гърция "Ай Си Джи Би", заявиха от пресцентъра на Министерството на енергетиката по повод публикацията във вестник Капитал „Служебният кабинет на Радев блокира газовата връзка с Гърция“.

Според въпросната статия газовата връзка няма да заработи през септември и страната ни да получи евтиния азерски газ като причините за това били две. Първо - заради отказа да бъдат вписани промените в структурата на управление на "Ай Си Джи Би". И, второ - "заради изненадващото решение на служебния енергиен министър Росен Христов въобще да отмени въпросните назначения, които са задължително условие, поставено от регулаторите на България и Гърция, за сертифицирането на газопровода".

От Министерството на енергетиката са категорични, че това е фалшива новина.

"Няма нито заповед, нито протоколно решение за спиране на вписването. Отказът за него е от Агенцията по вписванията и е мотивиран с предписания, които трябва да се изпълнят. Сред тях са неизпълнени административни изисквания и липсващи задължителни документи като решение на националните регулаторни органи за одобрение на взетите решения. Предписанията включват и отстраняване на фрапиращи правописни грешки в изписването на името на новия член на УС на дружеството. Подчертаваме, че цялата документация по двата опита за вписване е изготвена и внесена на 29.07.2022 г. – 1 ден преди крайния срок и 3 дни преди встъпването на служебното правителство", посочват от ведомството на Росен Христов.

От енергийното министерство припомнят, че нееднократно и президентът, и сегашният премиер заявиха, че диверсификацията е основен приоритет за енергийната стратегия на Република България.

"В тази връзка категорично заявяваме, че новото ръководство на Министерство на енергетиката не само не блокира новата газова връзка с Гърция, а напротив – влага всички ресурси за бързото отстраняване на многото недостатъци и забележки, които получихме в наследство. За последните денонощия целият процес е на ръчно управление", се казва още в позицията на ведомството.

OFFNews потърси за коментар по темата и оператора на интерконектора ICGB. Ето и каква позиция ни изпратиха оттам:

От търговския регистър е постановен формален отказ за регистрация на промени в системата на управление на Ай Си Джи Би АД. Посоченият аргумент е недостатъчни данни за идентификацията на един от членовете на Управителния съвет от гръцка страна в резултат на различно изписване на името му на български, гръцки и английски езици. Това несъответствие е лесно преодолимо.

Вписването от търговския регистър е най-важния елемент за изпълнение на изискването на решението за сертификация от националните енергийни регулатори на България и Гърция (КЕВР и РАЕ), съгласувано и с Европейската комисия. Сертификацията е ключов регулаторен елемент за започване на търговска експлоатация на газовата връзка Гърция-България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови