Quantcast

Мартин Заимов поиска да приемем еврото през 2015 г.

Тази година трябва да влезем в банковата надзорна система на ЕС, твърди финансистът

Ива Оприкова Последна промяна на 05 януари 2015 в 12:05 2194 9

бившият подуправител на БНБ Мартин Заимов

Приемането на еврото като валута в България и интеграцията на страната ни в европейската банкова надзорна система са двете най-важни предизвикателства пред финансовия сектор през 2015 година.

Това коментира пред Bulgaria On Air бившият подуправител на БНБ Мартин Заимов.

"Новата година ще прилича на изминалата по финансови параметри, а провеждането на дебатите в сектора ще е трудно и ще се изисква качествен и професионален диалог от страна на българския елит”, смята финансистът.

Заимов прогнозира, че след кризата и отнемането на лиценза на КТБ данъкоплатците и акционерите "ще платят сметката, наред с хората, които са вложили парите си в банката".

По думите му основният въпрос от случилото се е дали е извлечена поука от критичния казус.

„Прекалено много хора с икономическа и политическа власт защитаваха модела дълги години. Изясняването на това кое е добро и кое е лошо има висока цена“, заяви още Мартин Заимов.

Запитан какви ще са последствията за БНБ като институция след случая с КТБ, той заяви, че се надява да има промяна на приоритетите на централната банка.

„Тази година извън въпроса за оставките изтичат мандатите на управителя и на подуправителя, който отговаря за валутния борд – Калин Христов. Също така очевидно ще има нов подуправител, отговорен за надзора“, коментира Заимов.

Банкерът препоръча на политиците при избора на нови лица в управата на БНБ на първо място да се водят от интересите на страната, а след това - от собствените си желания, пристрастия и идеология.

„Тази година започва реконструирането на доверие, което е ключово за функционирането на обществото и финансите. Въпросите за морала и за капацитета на водещите лица в сферата на банките и финансите – това ще са водещите теми“, очаква Заимов.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

05.01 2015 в 21:50

Наложително е, да.
Иначе естаблишментът на крадливото ни племе ще събори валутния борд, ще обезцени лева, за да си погаси кредитите, вашите пенсии и заплати ще станат четирицифрени, но ще можете да си купите само хляб, а поскъпването на цените ако бяхте минали в евро ще ви се струва като подарък игра.

05.01 2015 в 21:29

Заплатите ще станят ли 2000 евро или ще са по 100 евро или няма значиние само да е евро?

05.01 2015 в 21:28

TVA SHE E KRAH ZA BALGARIA

05.01 2015 в 21:27

tva she e krah za Balgaria

05.01 2015 в 15:25

Момчета, да приемем еврото нали разбирате какво ще стане с цените? Ще е добър ход само за тези, които имат четирицифрени заплати, и то не от малките. Пример - Германия. Нека не бързаме с неща, за които още не сме узрели! (визирам финансовата стабилност и законодателство)

05.01 2015 в 14:25

03 giotwer - тая година са наред пенсионните фондове, не че няма и банки на опашката да гърмят. Ама тая година фондовете трябва да започнат ограничени плащания и май ще лъсне, че някои от тях са тотално източени

05.01 2015 в 12:37

Да,годината ще прилича на миналата-по средата и ще гръмне още една банка и така до следващата година,пък после ще видим...

05.01 2015 в 12:20

Аз съм за.
Но като за начало трябва да се обесят няколко отговорни другари начело с искров, който незнайно защо продължава да е начело на БНБ след това което сътвори! След това може и да станат нещата.

05.01 2015 в 12:12

С Ив.Искров начело на БНБ нищо няма да приемем......