Мартин Заимов поиска да приемем еврото през 2015 г.

Тази година трябва да влезем в банковата надзорна система на ЕС, твърди финансистът

Ива Оприкова 05 януари 2015 в 12:05 3215 9

бившият подуправител на БНБ Мартин Заимов

Приемането на еврото като валута в България и интеграцията на страната ни в европейската банкова надзорна система са двете най-важни предизвикателства пред финансовия сектор през 2015 година.

Това коментира пред Bulgaria On Air бившият подуправител на БНБ Мартин Заимов.

"Новата година ще прилича на изминалата по финансови параметри, а провеждането на дебатите в сектора ще е трудно и ще се изисква качествен и професионален диалог от страна на българския елит”, смята финансистът.

Заимов прогнозира, че след кризата и отнемането на лиценза на КТБ данъкоплатците и акционерите "ще платят сметката, наред с хората, които са вложили парите си в банката".

По думите му основният въпрос от случилото се е дали е извлечена поука от критичния казус.

„Прекалено много хора с икономическа и политическа власт защитаваха модела дълги години. Изясняването на това кое е добро и кое е лошо има висока цена“, заяви още Мартин Заимов.

Запитан какви ще са последствията за БНБ като институция след случая с КТБ, той заяви, че се надява да има промяна на приоритетите на централната банка.

„Тази година извън въпроса за оставките изтичат мандатите на управителя и на подуправителя, който отговаря за валутния борд – Калин Христов. Също така очевидно ще има нов подуправител, отговорен за надзора“, коментира Заимов.

Банкерът препоръча на политиците при избора на нови лица в управата на БНБ на първо място да се водят от интересите на страната, а след това - от собствените си желания, пристрастия и идеология.

„Тази година започва реконструирането на доверие, което е ключово за функционирането на обществото и финансите. Въпросите за морала и за капацитета на водещите лица в сферата на банките и финансите – това ще са водещите теми“, очаква Заимов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews