Мария Габриел: Само за 4 години малките и средни предприятия са получили 30 млн. евро

Над 50% е нарастнало участието на малките и средни предприятия в проекти

Ирина Евгениева Последна промяна на 27 януари 2020 в 11:40 1509 0

Само за четири години малките и средни предприятия са получили 30 млн. евро. За 2018 г. над 50% е нараснало участието им в проекти спрямо 2017 г.

Това заяви българският еврокомисар и вицепрезидент на Европейската народна партия Мария Габриел на срещата на лидерите на организациите, отговорни за развитието на иновациите и стартъп екосистемите от региона на Западните Балкани, която е организирана от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП).

Малките и средните предприятия са гръбнакът на икономиката, има нужда от нови механизми, затова днес ще споделя с тях за европейския иновационен съвет, допълни Мария Габриел.

Според нея това е едно гише, където малките и средни предприятия ще имат пряк достъп до финансиране.

Сега Западните Балкани се справят добре с участието в рамките на програмата „Хоризонт 2020“, която е под мое ръководство, допълни тя.

Еврокомисарят добави, че в рамките на европейския информационен съвет има два механизма за финансиране. Единият е така наречения „изследвач“ от идеята до продукта. Вторият е „селиратор“, който ще заяви една ниша на пазара и ще помага да се създаде пазар на бъдещето.

Габриел с отчете проблема с изтичане на мозъци и заяви, че имаме нужда от "нашите млади хора – нашите таланти". Те трябва да изберат да останат и да работят за региона си и за страната си, смята тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови