"Лукойл" държи 92% от складовете за бензин и 82% от складовете за дизел

OFFNews 04 април 2017 в 15:43 25283 15

"Лукойл" държи 92% от данъчните складове за бензин и 82% от складовете за дизел в България към 2015 г., става ясно от отговор на Министерството на финансите до "Нова република".

Членовете на политическия съвет на дясното обединение Петър Славов, Мартин Димитров и Методи Андреев спечелиха делото срещу отказа на Министерството на финансите да съобщи кои фирми притежават данъчните складове за горива и какъв е капацитетът им.

Върховният административен съд задължи министъра да разкрие информацията в 14-дневен срок. "Нова република" е получила отговора от Министерството на финансите вчера.

Общият капацитет на данъчните складове за дизел е 881 878 959 литра. От тях 719 400 000 литра (тоест 82%) са собственост на „Лукойл Нефтохим“ и „Лукойл България“.

При данъчните складове за бензин: общият капацитет на данъчните складове е 398 036 000 литра, а от тях 366 000 000 литра (92%) са собственост на „Лукойл Нефтохим“ и „Лукойл България“. 

Ситуацията от вероятен картел се е променила към дружество с ясно изразено господстващо положение, близко до монопол. Това влияе и изкривява конкуренцията на пазара и затова цените са толкова високи. Това е причината да имаме толкова високи, непазарни цени на горивата в България. Днес за пореден път те са над средноевропейските, при едни от най-ниските акцизи в целия ЕС, коментира на брифинг днес Славов.

Към 2011 г. се знаеше, че две дружества - "Лукойл" и "Нафтекс", контролират около 80% от капацитетите на данъчните складове за горива. Към 2015 г. лицензът на "Нафтекс" е прекратен и в момента "Лукойл" контролира 92% от складовете за бензин и 82% от складовете за дизел, каза Славов.

Чрез нашия евродепутат Светослав Малинов ще сезираме Еврокомисията да приложи член 101 и член 105 от Договора за функциониране на ЕС и да започне процедура за изясняване на ситуацията при данъчните складове, обявиха от "Нова република".

Данните обясняват защо българските граждани и бизнесът всяка година надплащат над 1 милиард лева през цените на горивата. Виждаме, че предпоставки за картела в търговията на дребно идват от монопола в акцизните складове. КЗК не се е концентрирала конкретно върху този въпрос и затова аз бих искал тя вече да се смята за сезирана, за да започне ново разследване в сектора на акцизните складове, призова Трайчо Трайков.

Ще търсим съдействие от Европейската комисия, след като българските институции са неспособни да ни защитят, за разлика от съседна Румъния, където законът се прилага. Глобата за компаниите-нарушители може да бъде 10% от годишния оборот или 600 милиона лева. Настояваме правителството да се намеси и да използва правата си, дадени му от Закона за защита на конкуренцията. Между другото, г-н Румен Овчаров все още е представителят на държавата в "Лукойл Нефтохим", каза още Трайков.

Радан Кънев, председателят на Нова Република в оставка, припомни, че преди изборите е поет основен ангажимент за защита на икономически активните българи и на българския малък и среден бизнес от монополите и картелите.

Сега Нова Република прави точно това. За съжаление в 44–ия парламент няма да има кой да го прави, каза Кънев.

Въпросът е кой ще поеме отговорността за това, че държавата си е затваряла очите години наред при очевиден монопол, запита председателят на дясното обединение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9005

17

Yordan Borisov

05.04 2017 в 13:18

Аз им обявих бойкот на Лукойл под наслов "Да ви пикая на бензиностанциите", т.е. само ще спирам до тоалетна и няма да зареждам повече от тях! (Поне докато не се изравнят цените с пазарните, което може и никога да не стане).

11714

13

Prosperozo

04.04 2017 в 19:42

И горките все на загуба, лев данъци не са платили сума ти години. Живи да ги оплачеш.

42249

10

Denis Rizanov

04.04 2017 в 17:51

И защо по дяволите инфото е пак за 2015г?! Какво пречи инфото да е към 31 Декември 2016?!

42249

9

Denis Rizanov

04.04 2017 в 17:50

"Лукойл" държи 92% от складовете за бензин и 82% от складовете за дизел
"Лукойл" е единственият производител на дизел и бензин в България.

И сега най-важното: Данъчните складовете на Лукойл и рафинерията на Лукойл се охраняват от фирмата на бившия-бъдещ премиер бацко банкянски!
Айде да ви е честито!

Като премиер не вдига вече 8 години акцзизите да ги приближи до европейските с довода, че сме много бедни ине можем да го понесем. Така способства да се получи един огромен марж за крадене от Лукойл, защото видно е, че те не продават евтино. А има и за него като куче-пазач!
Ако сега вдигне акциза ще отреже дебелата филия на Алю Сребрев. Щото онзи, а е вдигнал цената а е почнал "некронтрулируем" внос.
)))))