Нова Република: Герджиков да каже до петък кой държи складовете за горива

Дали картелът няма да се окаже монопол, пита дясното обединение

OFFNews 22 март 2017 в 17:09 5459 8

Членовете на политическия съвет на Нова Република Петър Славов и Мартин Димитров спечелиха делото срещу отказа на Министерството на финансите да съобщи кои фирми притежават данъчните складове за горива и какъв е капацитетът им.

Върховният административен съд задължава министъра да разкрие информацията в 14-дневен срок.

„Ние обаче настояваме правителството да даде информацията още до петък. Лично Герджиков да се намеси и да кажат кои са собствениците на данъчни складове за горивата, за да знаят хората преди изборите кой е отговорен за скъпите бензин и дизел. Нека потвърдят или отхвърлят нашите съмнения, че може би не става дума за картел, а за монопол", призова Мартин Димитров.

Според Нова Република именно концентрацията в собствеността на данъчните складове пречи на конкуренцията на пазара на горива и така българите плащат всяка година по 1 милиард повече за бензин и дизел.

„Тази информация бе крита и от ГЕРБ, и от БСП, и от ДПС. Дори прокуратурата се намеси в защита на картела и призова да не ни бъде отговаряно. Ние обаче не се отказахме и днес постигнахме преломна победа в битката с картела", допълни Петър Славов.

Трайчо Трайков припомни, че вече са минали пет години, откакто КЗК обяви, че има съмнение за картел на пазара на горива.

„Пет милиарда лева са откраднати от всеки един от нас, защото плащаме по-скъпи бензин и дизел на картела. По 1 милиард лева всяка година! Там са парите за училища, там са парите за пътища, там са парите за социална политика", каза Трайков.

Политическият говорител на Нова Република обясни, че с по-скъпите горива българската икономика губи конкурентоспособност, а растежът е по-нисък.

„Сега виждате на практика ползата от Нова Република. Виждате и разликата с всички останали – всички покровителстват кражбите, а ние постигаме резултати. Осъдихме Министерството на финансите и скоро всички ще знаем истината – има или няма монопол при складовете за горива и как точно правителствата на БСП, на ДПС, на ГЕРБ, заедно с КЗК, заедно с прокуратурата, бранят монополистите, а не хората", продължи Трайков.

Радан Кънев каза, че целта на Нова Република е законът да бъде оръжие на слабия. Победата срещу картела при горивата е такъв пример.

„Настояваме обаче и за търсене на отговорност и разследване, ако се окаже, че властта е съучаствала в кражбата на тези 5 милиарда. Кои министри са прикривали картела и монопола? Кои членове на КЗК са бездействали срещу картела и монопола? Кои политически сили са осигурявали чадъра? Отговор на последния въпрос имаме – това са ГЕРБ, БСП и ДПС – те управляваха в последните години", каза още Кънев.

Според Нова Република българите имат право да знаят тази информация преди изборите, за да могат да преценят кой ги е бранил от картела и кой го е прикривал.

Избори 2017 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16008

8

Nik68

23.03 2017 в 13:16

И ако не каже. Какво правим. Закона го задължава в 14 дневен срок. Малко се позабравихте момчета - да не ви изреждам имената - както ви е учил PR-a ви.

42249

2

Denis Rizanov

22.03 2017 в 17:29

Цяла година и отгоре раданчо крепи мъдете на батю си бойко после почти година се прави на ощипан опозиционер, който са изгонили от безплатното парти, сега за 72часа всич„ки трябва да се въртят на пръсти около него.
АЛО-О-ОООУ-У-УУУУУ кво... таковата му крепи и не иска всеки ден на нарочна пресконференция това бе? Къде спа 2 години и 3 месеца, амсалак с амсалаците!?
Искал бил той.

15614

1

OTBPAT

22.03 2017 в 17:14

Опаа :)
 
X

Елена, която върна наградата