Лорер: Очакваме наплив от руски емигранти, които не искат да живеят в диктатура

В близките месеци у нас може да започнат работа няколко хиляди специалисти от Русия и Беларус

OFFNews 04 юни 2022 в 10:59 6747 8

Лорер

Снимка БТА Архив

Министърът на иновациите Даниел Лорер.

"България единствена от целия Европейски съюз посрещна бежанците и ги настани в хотели. Никой друг не го направи, в повечето други държави те бяха настанени по палатки, по бунгала и по квартири по градовете. България подходи изключително хуманно и сега към украинските бежанци у нас започват да се възприемат същите мерки, каквито има в цяла Европа", посочи в предаването "Тази събота" министърът на иновациите Даниел Лорер.

„Ние очакваме, че влошаващата се икономическа ситуация в Русия ще предизвика наплив от икономически емигранти. Първите емигранти ще са тези, които са най-добре - тези, които искат да са свободни и не искат да живеят в диктатура. Те искат да излязат от Русия. Тази седмица ние проведохме семинар с компании, които имат работна ръка в Русия, за да говорим как можем да ги привлечем тук. И очакванията са ни, че ако България си свърши работата, ако създаде механизъм за приемане на работници от Русия и Беларус, които са квалифицирани, ние ще можем да имаме също няколко хиляди квалифицирани руснаци у нас близките месеци", каза още Даниел Лорер.

Министърът коментира и възникналото напрежение в парламента през седмицата, когато депутати почти се сбиха в пленарната зала.

"Не може да има призиви за насилие в българския парламент, надявам се да не сме свидетели повече на такива случки, защото те показват изключително проблемна политическа култура, която започва да се развива", отбеляза Лорер.

"Коалицията е съставена от четирима партньора и всеки един от тях се бори за представителство в бюджета, който трябва да се гласува. Винаги, когато има важен и преломен момент, всяка една от страните в коалицията се опитва да бъде максимално силна, за да се пребори за своите избиратели. В случая с бюджета това се случи още зимата, а сега се случва преди актуализацията на бюджета, така че известно повишаване на политическия тон е нормално", коментира той.

Според него правителството като изпълнителна власт успява да намери консенсус и да се движи напред. Българският парламент обаче трябва да намери своя ритъм, за да започне да работи за България.

Той даде конкретен пример с Плана за възстановяване и устойчивост, в който са заложени инвестиции в България за 13 милиарда европейски средства, за да се възстановим от COVID и да имаме по добра икономика, но това ще се случи само и единствено, ако българският парламент приеме 22 реформи законодателни, които ние сме обещали, че ще направим.

"И коалиция, и опозицията трябва хубаво да си седнем на столчетата и вместо да се надвикваме в парламента, да заработи много здраво, за да се случат тези реформи навреме", призова Даниел Лорер.

Той засегна и темата за актуализацията на бюджета.

"Дневният ред, с който започнахме работата си продължава, но заедно с това имаме и три кризи, които се налагаше да управляваме – COVID, инфлация и война. Заедно с тези кризи ние движим и реформаторски дневен ред", заяви министърът на иновациите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-240

8

редовно четящ

04.06 2022 в 15:58

Евентуалните руzки емигранти нямат нищо общо с онези от началото на века. Белоемигрантите бяха културни, възпитани и образовани хора, имам детски спомени от съседи. А новите са си пр@стаци, също като туристите, дето ни наводняват лете. Правят се, че не разбират български и нямат ни най-малко желание да го учат, камо ли да работят у нас. Интелигентните са единици. И сега имаме такива заселници.

1200

7

Boris A. Johnson "The Great"

04.06 2022 в 15:26

Правителството на Петков е най-доброто което сме имали в последните 80 години. Обаче с лъжи и шуробаджанащина скоро няма да се оправим. Факт е че Константинова и правителството се провалиха с настаняването на бежанците.
И вместо да си подаде оставка сега слушаме тотални глупости и лъжи. Ами никога няма да се оправим като в управлението ни е пълно с лъжци и на никой това не му прави впечатление. Затова България е и ще си остане най-бедната в Европа. Докато не сложим управници с морал и честност.

В Германия 35% от украинците са настанени в бежански общежития и хотели, 19% при роднини и познати, 24% при приятели, 22% на свободен наем.

Бежанските общежития в Германия се намират в градовете в квартали редом с другите жилища и хората в тях имат свобода на движение.

2073

6

Johnny B Goode

04.06 2022 в 15:15

Н@сран Босилек, ти чул ли си някой да е имигрирал към Русия?
Освен Депардийо, който искаше да се спаси от данъци. Ама и той май избяга обратно.
А знаеш ли колко са емигрирали от Русия към гнилия запад?
Аре питай пак кой се дрогира, ама първо си смени дилъра.
Нещастник с казармен пернишки "хумор".

2744

5

AAA

04.06 2022 в 15:12

Джуджето с име на женски полов орган ще затвори скоро границата , да не му избягат хората .

-5531

4

Ран Босилек

04.06 2022 в 12:51

Тия всички ли се дрогират в това правителство?!?

14469

3

случайно прочетох

04.06 2022 в 12:08

Ще има емигранти от Русия, но трябва да внимаваме с тях, да не се сдобиеме с агенти.

75

2

230 млрд баксов

04.06 2022 в 12:02

Всички руснаци, които не са имперо-фашисти и бягат от фашисткия клептоФюрер, са добре дошли в България!

2910

1

ivenco

04.06 2022 в 11:11

Нищо,ще си народят други. И за пушечно месо да има и за IT хайвани.Изобщо ""Back to ussr"" по Битълс: :):):)

Путин предложи да плати на "майките героини" милион рубли

Руският президент Владимир Путин подкрепи идеята за възраждане на почетното звание „Майка героиня“. Той също така предложи на майките, удостоени с това звание, да плащат един милион рубли наведнъж.
Владимир Путин също предложи да плати по 500 000 рубли на семействата, наградени с този орден. вместо 100 хиляди рубли. На семействата, наградени с медала Родителска слава, президентът обеща плащания от 200 000 рубли. Преди това не се очакваха плащания за медали от този ранг.

Орките в Мрдор