КЗК спря поръчка за ремонт на горско стопанство "Лесидрен"

OFFNews 23 февруари 2016 в 14:49 4178 1

Комисията за защита на конкуренцията отмени решение на директора на държавното горско стопанство "Лесидрен" за определяне на изпълнител на обществена поръчка за ремонт на административната сграда на стопанството.

Според комисията при извършване на класирането са допуснати закононарушения.

Проучването ù е установило, че при изчисляване на точките по критерий К3 оценителната комисия е допуснала грешка, като неправилно е приложила формулата, разписана в методиката за оценка. Комисията е извършила повторно преизчисляване на показателя само за една част от участниците, а за останалите, в това число и за жалбоподателя, е приела, че същите са верни. В случая помощният орган на възложителя е следвало да приложи формулата по обжалвания показател, в която е записано, че най-големият гаранционен срок се разделя на гаранционния срок, предложен от участника, и се умножава по 30 на всеки един от участниците.

С действията си комисията е изменила предварително зададената в документацията методика, което представлява нарушение на чл. 71, ал. 1 от Закона за обществените поръчки.

КЗК приема това нарушение за съществено и съответно водещо до отмяна на решението на възложителя за избор на изпълнител в обществената поръчка по обособена позиция № 1.

КЗК връща обществената поръчка от етап оценка и класиране на офертите съобразно мотивите в решението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews