КЗК глоби ЧЕЗ с 4,4 милиона лева за злоупотреба с по-силна позиция при договаряне

OFFNews 16 юни 2020 в 14:01 2575 0

Комисията за защита на конкуренцията глоби „ЧЕЗ Електро България“ с 4 193 758 лв., „ЧЕЗ Разпределение България“ - с 10 000 лв., както и „ЧЕЗ България“ - с 207 742 лв.

Комисията е сезирана от „Фаст Пей ХД“. Дружеството е оператор на касови плащания, към момента покрива частично територията на страната и е локализирано предимно на лицензионната територия на ЧЕЗ.

КЗК е установила, че предприятията на ЧЕЗ са прекратили дългосрочните си търговски отношения с „Фаст Пей ХД“ и е сключен нов договор, в който е уговорено безвъзмездно предоставяне на услуги по администриране и касово заплащане на електрическа енергия.

Комисията приема, че това поведение представлява действие при злоупотреба с по-силна позиция на договаряне, което уврежда интересите на „Фаст Пей ХД“ като по-слаба страна в правоотношението, а така също и интересите на крайните потребители - клиенти на предоставяните от търговския представител услуги.

По-слабата страна в правоотношението е застрашена от цялостно прекратяване на дейността си. "Предоставяните от ответните дружества услуги са с обществена значимост и определят потребителското търсене относно предоставяните от „Фаст Пей ХД“ АД услуги по касови плащания" - гласи решението на КЗК.

Решението на Комисията за защита на конкуренцията подлежи на обжалване пред Административен съд – София област в 14-дневен срок.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови