Quantcast

Квесторите на "Виктория": Не ние, предишното ръководство на банката я източваше

OFFNews Последна промяна на 22 октомври 2014 в 15:19 3579 1

Снимка в. "Преса"

Цените, по които са сключени договорите за правна помощ от консултантите на ТБ "Виктория" са много по-ниски от тези, по които е плащано от мениджмънта на банката преди поставянето й под специален надзор от БНБ.

Това заявяват самите квестори Божидар Аршинков и Христина Стамова в в право на отговор, изпратен до главния изпълнителен директор на БТВ Павел Станчев с копие до други медии. Те определят случвалото се преди тяхното влизане в банката като "източване".

Реакцията им е по повод материал на телевизията, излъчен тази сутрин, чрез който бяха показани фактури за десетки хиляди левове, платени на Bul Lawyers и адвокатската кантора "Атанасов" по договори с квесторите на банката. По данни на телевизията на двете дружества са платени над 200 000 лева.

"Цитираните от Вас договори за правна помощ са изцяло насочени към установяване на фактическото състояние на банката и са на цена, значително по-ниска от пазарните нива, използвани от банката преди квестурата", пишат Аршинков и Станчева.

Те обясняват и защо се е наложило да наемат външни адвокати въпреки правния отдел на банката:

"В юридическото звено на банката, заварено от квесторите, бяха установени сериозни слабости и пропуски, като лоша организация на работата и неефективно разпределение на отговорностите. Като пример - голяма част от оригиналите на кредитните досиета бяха открити в насипно състояние по шкафове и чекмеджетата на юристите."

В резултат на това, пишат още квесторите, е бил отстранен ръководителят на управление "Правно" и член на Управителния съвет Георги Дренски.

"В същия ден, 23 септември 2014, трима от ръководителите на управление "Правно", включително г-н Дренски, основаха секция на КТ "Подкрепа", чиято основна дейност е да саботира процеса по изясняване на фактическите обстоятелства, довели до затварянето на банката и работата ни по оптимизиране на нейната дейност.

Любопитно обстоятелство е фактът, че от учредяването на секцията на КТ "Подкрепа" нейното ръководство отсъства от работа, ползвайки болнични листове с една и съща диагноза "Увреждане на  междупрешлен диск", пишат още квесторите на "Виктория".

Болничните са били дадени за проверка.

"Установено е неправомерно изнасяне на поверителна информация от банката, за което сме сезирали Прокуратурата на Република България. Към тази информация принадлежат и част от документите, показани в сутрешния блок на БТВ "Тази сутрин" от 22 октомври 2014 г.

Продължава работата по установяването на фактическите обстоятелства и данни за източване на банката чрез изключително завишени договори за наем и други външни услуги, сключени от мениджмънта на банката преди откриването на процедурата по специален надзор. Заявяваме категорично, че ще запознаем обществеността с цялото фактическо състояние на банката след неговото пълно установяване", пишат още квесторите.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22.10 2014 в 16:58

Една от най-сериозните причини за атаката срещу КТБ е следната:
През КТБ Русия финансира проекта Южен поток. Разбирай, че големите комисионни (от порядъка на милиарди долари)за политическите партии, които е трябвало да подкрепят проекта, са се раздавали през КТБ.
БСП и ГЕРБ са решили да си разделят по-голямата част от този КОЛОСАЛЕН БАКШИШ, като за ДПС са предвидили по-малка част.
ДПС-то си е поискало вече уговореното, обаче е получило среден пръст от БСП.
И затова ДПС с добре разработените си инструменти - прокуратура, ДАНС, държавни дружества и т.н. събори банката.
Това е основната причина.
Останалите подробности - че Цветан Василев си е покрадвал посредством кухи дружества, че е финансирал политически "проект" като Дудука, че е купил замък в Швейцария и два самолета - това са дребни (джобни) кинти.
По-значимите суми са парите от Русия - там е заровено кучето.
Има и нещо по-лошо: освен КТБ и още няколко български банки оперират основно с руски капитали. Като се имат предвид последните геополитически промени - не очаквайте нищо добро.