Квесторите на ТБ "Виктория" налели над 200 000 лв. в консултанти, дублиращи работата на банковите служители

OFFNews 22 октомври 2014 в 15:03 4857 3

Над 200 000 лева са платили назначените от БНБ квестори на ТБ "Виктория" на консултанти. Това показаха разследвания на "Биволъ" и bTV.

Банката е от групата на КТБ. Тя бе поставена под специален надзор от БНБ на 22 юни, управлява се от квестори и до момента вложителите нямат достъп до средствата си.

Парите за консултанти са отишли за "Bul Lawyers" и адвокатското дружество на един от адвокатите в Bul Lawyers (Бисер Атанасов) - "Атанасов".

Фактури за плащанията с подписите на двамата квестори на ТБ "Виктория" Божидар Аршинков и Христина Стаматова показаха тази сутрин bTV. Една от тях - за 16 989.38 лева - е била платена само за четири дена работа. Bul Lawyers са получили общо близо 100 000 лева, сочи разследването на телевизията.

Според информацията, получена от служители в ТБ "Виктория" въпросните консултанти дублират работата на самите служители в банката.

108 000 лева пък са били преведени на "Атанасов", също за консултантски услуги.

Служителите, изнесли фактурите, отказват да застанат с лицата си пред камерата, но сочат президента на КТ "Подкрепа" д-р Константин Тренчев за гарант за истинността на думите им.

Пред bTV той казва: "Наистина са фрапантни сумите, които се дават. Още повече, че би трябвало в момента да се пести, за да не се задълбочават проблемите в тази банка". На въпрос за изпратеното от него писмо по повод ТБ "Виктория" до БНБ Тренчев заявява, че първоначално е била насрочена среща с главния директор на управление „Банков надзор“ в БНБ Нели Кордовска, която пое работата на излезлия в неплатен отпуск подуправител Цветан Гунев. Срещата обаче била отменена.

Според информация на Нова тв управителят на БНБ Иван Искров е кум на един от квесторите - Божидар Аршинков. Самият Аршинков отрича.

Източниците на информацията посочват още, че има служител на конкурентна банка, нает да консултира квесторите в ТБ "Виктория", срещу което получавал 5000 месечно.

В Bul Lawyers работят адвокатите Бисер Атанасов, Весела Костадинова и Добромир Балджийски, както и счетоводителите Румен Радославов и Милена Николова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!