Киев и Москва подписват споразумение за износа на украинското жито

OFFNews 22 юли 2022 в 08:17 2421 1

Жито
Украинското жито.

Очаква се Русия и Украйна да подпишат днес следобед споразумение за износ на зърно, съобщи Турция - обнадеждаващ знак, че международната хранителна криза, причинена от руската инвазия в Украйна, може да бъде облекчена.

По-рано руското външно министерство обяви последния кръг от санкциите на Европейския съюз за нелегитимни.

Русия, Украйна и Турция ще се съберат по-късно днес в Истанбул, за да подпишат предложено от ООН споразумение за освобождаване на износа на зърно от обсадените черноморски пристанища на Украйна, съобщи турското президентство. Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш ще присъства на събитието заедно с турския президент Ердоган и представителите на Русия и Украйна. Очаква се освен деблокирането на зърнения износ от Украйна споразумението да включва и разрешение за износа на зърно и торове от Русия. Принципно споразумение по плана беше постигнато миналата седмица.

С нелегитимните си едностранни санкции Европейският съюз упорито продължава да се забива в задънена улица, а съответните мерки довеждат до пагубни последици за глобалната икономика и сигурност, се казва в изявление на говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

Наред с пандемията от Covid-19 основна причина за ръста на цените на селскостопанската продукция и въглеводородите е недалновидната икономическа и енергийна политика на Запада. За изостряне на ситуацията допринасят антируските мерки на ЕС, които открито преследват целта за подкопаване на външноикономическата дейност на нашата страна, включително в селскостопанския сектор", каза Захарова, цитирана от БНР.

На бойното поле - руските сили изглежда се приближават към втората по големина украинска електроцентрала ТЕЦ Углегорск, на 50 км североизточно от Донецк, с цел да завземат критична инфраструктура и градовете Краматорск и Славянск, съобщи британското разузнаване. Един от най-гъсто населените райони на украинския град Харков беше подложен на обстрел вчера, каза кметът на града Игор Терехов и отправи призив към цивилните да не напускат укритията си. Имаше съобщения за сериозен обстрел и в Николаев.

САЩ биха приветствали евентуално споразумение, но подчертават ролята на Русия за продоволствената криза. Говорителят на Държавния департамент Нед Прайс изрази позцията на Вашингтон.

"Ние приветстваме по принцип обявяването на това споразумуение , но нашият фокус е върху това да държим Русия отговорна за изпълнението на споразумението. Това, което чухме през изминалите няколко часа, е достойно за адмирации, но онова, което наистина ще има значение, е изпълнението . Това беше умишлено решение от страна на Руската федерация да превърне храната в оръжие", каза той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

1

alfakentavur

22.07 2022 в 08:30

Вече виждам как някой ден Пекин и Москва подписват споразумение за износа на руско жито :)
 
X

Да помогнем на украинските деца!