Кадиев: Политическо решение на ГЕРБ е Божков да не плати 700 милиона данък

OFFNews Последна промяна на 11 май 2020 в 10:57 7286 0

Според бившия зам.-министър на финансите Георги Кадиев над бизнесмена Васил Божков досега е имало политически чадър. Това каза бившият БСП депутат пред бТВ.

Той припомни, че двусмислен текст в закона за хазарта е дал основание на Божков да внесе 700 млн. лв. по-малко в хазната.

Въпросният текст е внесен през 2014 г. от Менда Стоянова (ГЕРБ), председател на бюджетната комисия, Емил Димитров (гражданската квота на ВМРО), сега министър на екологията, и Диана Йорданова, зам.-председател на КФН, уточни Кадиев.

По същото време той е предложил да бъде записано, че по-ниска ставка може да има само за “хазартни игри, организирани в игрални зали“. Предложението му обаче е отхвърлено и остава само  "за хазартни игри“ без обяснение кои са тези хазартни игри.

Липсващите думички „организирани в игрални зали“ дават основание на Божков да каже: "Лотарията е хазартна игра и съответно аз се облагам по различен начин“. Той може да не е прав, може да е прав, в крайна сметка ще има съдебни дела, те ще го решат", каза той.

Според него услугата към Васил Божков е политическо решение на управляващите от ГЕРБ.

“Самият факт, че в закона даваш възможност за двусмислие… означава за мен, че или тези хора, които са писали закона са изключително некомпетентни, което не е вярно, или има умисъл. За мен категорично има умисъл. Не мисля, че тя е на Менда Стоянова, още по-малко на останалите съвносители, мисля, че е политическо решение на ГЕРБ. Тези загубени 700 млн. лв. са в следствие на действията на ГЕРБ, не на моите действия“, заяви Кадиев.

Той каза, че е имал една-единствена среща с Васил Божков през 2006 г., когато е бил зам.-министър на финансите. Тогава хазартният бос е бил изпратен от тогавашния министър на финансите Пламен Орешарски при Кадиев, за да иска от него да оттегли предложението си за увеличаване на данъка за хазарта от 8% на 10 %. Георги Кадиев е отказал и след половин година отлагане на гласуването на законопроекта в крайна сметка е прието увеличението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови