ИТН предлага по-ниски цени за ток, вода, парно и газ за 'основни нужди'

Йорданка Веселинова 06 юни 2022 в 19:42 3409 0

Тошко Йорданов

Снимка Архив

В текстовете не е заложено в какъв размер ще е потреблението за "основни нужди".

ИТН предлага КЕВР да определя по-ниски цени на електрическа и топлинна енергия, газ и вода за количествата, необходими за задоволяване на основните нужди на домакинствата. 

В текстовете не е заложено в какъв размер ще е потреблението за "основни нужди".

Предложението е направено с внесения на 3 юни Законопроект за изменение и допълнение на Закона за енергетиката. Вносители на предложението са председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов и депутатите Александър Александров и Момчил Иванов.

Според вносителите тарифите за "основни нужди" ще намалят икономическите бариери за достъп до услуги от обществен интерес. 

Законопроектът предвижда КЕВР да може да определя задължителните количества електроенергия, които продават производителите на борсата по двустранни дългосрочни договори. 

Освен това в текстовете е заложено и искането облагане на свръхпечалбите на държавните енергийни дружества, като събраните суми ще се използват за компенсации.

От ИНТ предлагат още КЕВР да регламентира правила, въз основа на които електроцентралите да са длъжни да предлагат продукти с различни срокове на падеж, включително продукти най-малко за тримесечие и за година напред, за постоянно доставяне както на базов, така и на върхов товар.

Друга промяна е свързана с условията за бъдещи дългосрочни търгове - критериите за участие, предлаганите продукти и характеристиките на търговете, да бъдат одобрени от КЕВР след консултация с участниците на пазара.

Предстои законопроектът да бъде разгледан в парламентарната комисия по енергетика, както и в комисията по околната среда и водите. След това текстовете ще влязат на първо четене в пленарната зала. Не е ясно дали промените са съгласувани с коалиционните партньори, както и дали ще получат подкрепа от останалите три управляващи партии или от опозицията. (След злополучно завършилата процедура за избор на нов гуверньор на БНБ от ПП поискаха законодателната дейност на ПП, БСП, ИТН и ДБ да се обсъжда на коалиционен съвет, както и да ѝ се дава ход при подкрепа на поне три от формациите - б.а.)

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови