ИТН настоява помощите да отиват само при нуждаещите се

Йорданка Веселинова 01 юни 2022 в 10:55 997 0

Любомир Каримански

Снимка БТА/Христо Касабов

Председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Любомир Каримански (ИТН)

"Има такъв народ" ще поиска диференциация на антикризисните мерки, заяви председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Любомир Каримански (ИТН) пред журналисти в Народното събрание.

Това е и първата обявена промяна в мерките на правителството. Според депутата е нужно помощите да се насочват към нуждаещите се, вместо да се раздават на калпак. Той смята, че част от хората нямат нужда от отстъпката за гориво и хляб.

Каримански заяви, че отпадането на ДДС на хляба може да проработи и да се отрази върху крайната цена, но ако контролните органи си свършат работата.

Той коментира и вчерашния коалиционен съвет, на който ДБ, ПП, ИТН и БСП са се разбрали да бъде изготвен списък на цялото законодателство, което трябва да се променя във връзка с изпълнението на проектите от Плана за възстановяване и устойчивост. По думите му вероятно много от законите ще се нуждаят от редакции.

На срещата представителите на четирите партии са се разбрали още до четвъртък да получат всички разчети, параметрите на и макрорамката на актуализацията на бюджета, които трябва да бъдат обсъдени на експертния съвет в петък. Очаква се промените в Закона за държавния бюджет да бъдат внесени в НС следващата седмица, а актуализацията да стане факт преди края на юни. Това потвърди и Ивайло Мирчев от ДБ пред Би Ти Ви тази сутрин.

Именно чрез актуализацията трябва да бъдат въведени правителствените антикризисни мерки, които трябва да влязат в сила от 1 юли. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови