Графика показва как Лукойл трупа стотици милиони на месец на гърба на българските потребители

OFFNews 13 декември 2022 в 19:19 14083 13

графика
Петролната компания Лукойл трупа свръхпечалби от над 100 милиона долара на месец на гърба на българските потребители.

Икономистът Лъчезар Богданов от Института за пазарна икономика публикува във фейсбук изключително любопитна графика, която показва как руската петролна компания Лукойл трупа свръхпечалби от над 100 милиона долара на месец на гърба на българските потребители.

Ето какво написа Богданов в социалната мрежа:

Пазар, цени и печалби за Лукойл в една графика.

Графиката показва очевАдното: след началото на войната Лукойл започва да реализира значителни печалби от продажбите си на българския пазар (и не само). Най-ясното доказателство е динамиката на цените на руския суров петрол „Уралс“ и цените на горивата у нас.

От началото на 2021 г. до първата седмица на декември 2022 г. руският суров петрол поскъпва от 45 евро до 51 евро на барел - или около 12%. В същото време, безоловният бензин (цена преди акциз и ДДС) поскъпва с 94% (почти двойно!), а на дизелът – със 137% (значително над два пъти!).

Още по-драстично е ако гледаме само изминалата година, особено и защото все търсим причини за високата инфлация в България. В първата седмица на декември 2022 г. цената на руския петрол Е ВЕЧЕ ПО–НИСКА от тази преди 12 месеца – 51 евро при над 64 евро в първата седмица на декември 2021 г. Цените на бензина обаче са с близо 20% по-високи, а на дизела – с над 45%!

Да припомним, че България издейства в рамките на ЕС дерогация от ембаргото за руски петрол в полза на „Лукойл“. Руският петрол след началото на войната се продава с отстъпка от пазарната цена – ако сравним с „Брент“. Тя варира, но при стойностите досега можем да говорим за „свръхпечалби“ от над 100 млн. долара на месец.

Ето нагледно как става това. Проследяваме динамиката на котировките на суровия нефт „Уралс“, преизчислени в евро и средните цени на дребно на българския пазар на бензина и дизела (преди облагане с акциз и данък) на седмична база. ДО НАЧАЛОТО на войната горе-долу цените на суровия петрол и цените в България се движат успоредно. СЛЕД НАЧАЛОТО на войната кривите се раздалечават - цената на руския суров петрол се стабилизира и после спада значително, докато цените на горивата, които плащат българските потребители остава значително „отгоре“ – вижте защрихованото в сиво на графиката!

Картинката е мисля ясна – този марж е допълнителна печалба на руската петролна компания. Засега няма предложен ефективен механизъм поне част от „ползата“ от дерогацията да се върне към българските потребители или да постъпи в бюджета.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22547

13

dolivo

14.12 2022 в 21:00

от държавно-прикрити фирми на други нации много трябва да се пазим, виждате каква кочина е и пристанището и лукойл.

частник с конкуренция е най-добре, но простия чалгар , циганин или депесар няма как да го проумее. И особено военен пенсионер като еврьото, хал хабер си няма как се гради успешна инфраструктура.

ПП беше подходило правилно, и различно от десетилетната гнъс в държавното управление.

уви, вой до небесата за жълти стотинки, евтини на дребното, ларж на едрото нашата работа.

-1395

12

AlexT

14.12 2022 в 14:52

3. ... И всичко по- горе го ДЪЛЖИМ на мутрата , която играеше баскетбол със златев и Гоце парванов, и ходеше на лов с тях , ЗА ДА НИ ОГРАБВА ЛУКойл !? Да се помни :)
П.С. А когато някой споменава Иван костов- продал рафинерията на ЛУКойл , не съм му адвокат , но в ДОГОВОРА за ПРОДАЖБА НИКЪДЕ НЯМА член , клауза, че ЛУК МОЖЕ ДА НЕ ПЛАЩА ДАНЪК ПЕЧАЛБА повече от 15 години !? ..И това да помните другари русофили ...:)

-1395

11

AlexT

14.12 2022 в 14:48

2. ...Няма спасение от руска фирма, от руската алчност и наглост , особено СЕГА- по време на войната ..Перспективта е – българинът да ПЛАЩА за войната на путин – все ПОВЕЧЕ, заради САНКЦИИТЕ на много страни …Така че, ИЗКУПУВАЙТЕ ЛУК- обратно..И най- загубеният държавен мениджър , ще ПЛАЩА някакъв ДАНЪК Печалба, а НЕ НИЩО, като руснаците !! А ще може и да КУПУВА евтин руски петрол с ОЩЕ по- големи ОТСТЪПКИ от ДНЕС !! МИЗЕРИЯТА настъпва в расия …При това , едва ли ЛУК ойл ще струва повече / спор в съда/ , от ТРИТЕ и ПОЛОВИНА , 3,5 МИЛИАРДА ЛЕВА , които МУТРАТА хвърли за турския поток, без НИЩО , за нас – и никога НЕвъзвърната “инвестиция “..Чу, ли асковецо -делянчо добрев?? НИКОГА ..:) ПС. А сега и днес. 25 стотинки към всеки литър НЕ ГИ ПЛАЩА Лукойл, а българския бюджет !! Т.Е. ЛУК ни ОГРАБВА няколко пъти : ОПРЕДЕЛЯ СИ САМ ЦЕНАТА ; НЕ плаща данък печалба ; Заради ЦЕНАТА му - БЮДЖЕТЪТ отделяпо 25 ст. за всеки литър, за да е по- поноисима цената МУ !!

-1395

10

AlexT

14.12 2022 в 14:44

1.октомври;2022год. :::)))
Дизелът и бензинът НАБЛИЖАВАТ 4 ЛЕВА !? Путин ще има все повече НУЖДА от ПАРИ – левове, долари, евра от “частните” руски фирми: Пиша го от години : ДОКАТО ЛУКойл не бъде ИЗКУПЕН обратно от българската държава , с приспадане на ДЪЛЖИМ данък печалба /корпоративен/, ще продължи одисеята , надлъгването с руската МАФИЯ- държавна и частна- с ЛУКойл ..Безкрайно, защото и слуги, агенти си имат , у нас ..:) И тук не става дума за “атака” срещу частни чужди фирми, както ДРЪНКА един глу..к от ПП, а става дума за НЕПЛАЩАНЕ на ДАНЪК, за СВЪРЗАНИ лица по НК, за неистински ФАКТУРИ и цени , за ИМАМА умишлена и т.н..:)) !!?? Ами, тогава да ОСВОБОДИМ всички частни фирми в България, от плащане на данъци ..ЗАЩО САМО ЛУК да не плаща данък ? И друго – ДДС-то и АКЦИЗЪТ се ПЛАЩАТ от клиента на колонката , от българския гражданин, а НЕ от ЛУКойл..Така че , намаляване то на тях- ПАК не засяга печалбите на ЛУК-скрити!! Няма спасение от руска фирма, от руската алчност и

700

8

Буда Банкянски

14.12 2022 в 11:01

И отгоре на всичко тия руски боклуци получават огромни компенсации за ел.енергия ?! " Не народ, а мърша ", щом мълчи и търпи ! Сърбят ме ръцете да хвана автомата !

345

7

Джендо Джедев

14.12 2022 в 07:42

Докато тия руски крадци не бъдат натирени от България, българското говедо ще бъде товарено с цени на горивата като за световно!

910

5

бай Падежко

13.12 2022 в 21:21

А и доколкото си спомням, бяха приели закон, с който да спират конкурентния внас, за да не затруднява Лукойл.

1220

4

хr4

13.12 2022 в 20:47

Малко е! Нафтата трябва да стане поне 10лв/л, та дано на избирателите(те и най-големите прошляци и мизерници) на "Коалиция Ватушка"-ГЕПС, ДПС, БСП, БВ и пРезидента им светне за #КОЙ гласуват и с #КОЙ се прегръщат.
За съжаление едва ли ще стане. То тряя да имаш нещо между ушите.