„Горубсо-Мадан“ може и да запази концесията си

Юлиан Христов 14 март 2012 в 15:56 2578 1

Горубсо. Снимка: БГНЕС
Горубсо. Снимка: БГНЕС

Ако в 30-дневен срок „Горубсо-Мадан“ изплати осигуровките и заплатите на служителите си, може и да запази концесията за добив. Това стана ясно от думите на зам.-министъра на икономиката Делян Добрев.

Пред журналисти той коментира, че отнемането на концесията става с решение на правителството и ръководството на компанията може да се размине с отнемане на лиценза предприятието.

Министерството връчи писмо на концесионера, с което го известява, че започва процедура по отнемане на концесията заради системно неизпълнение на основно задължение по договора. То е свързано с осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд, с плащане на здравни и социални осигуровки, на заплати, което е установено от Главна инспекция по труда.

Решението на отнемане на концесията дойде след повече от седмица протести на миньорите заради системно забавяне на заплатите и неизпълнени договори с правителството. До вчера следобед стотици металурзи все още очакваха да им бъдат изплатени заплатите, но до края на деня парите на бяха преведени.

От ръководството са обявили, че до два-три дни заплатите на миньорите ще бъдат изплатени, като се очаква предприятието да изчисти и задълженията си за електроенергия. От компанията са изявиили готовност да направят всичко възможно да запазят концесията си.

Ако бъде отнета концесията, „Горубсо-Мадан“ ще загуби правото да добива от находищата си „Крушев дол” и „Петровица”, които са основен източник за суровината на оловно-цинковия комбинат в Кърджали. Ефективните стачки в Кърджали и Мадан започнаха на 1 март, когато работниците отказаха да влязат в мините.

Продължава и ограничението на електрозахранването за Горубсо Мадан АД поради неплатени сметки за ток към ЕVN България. Една седмица след като ЕVN България беше принудено да преустанови частично захранването с електрическа енергия за съоръжения на Горубсо Мадан АД, минното дружество все още не е изплатило своите задължения за тока. Така електрозахранването за съоръжения е с нов график, според който, считано от 14:00 ч. на 14 март 2012 г., те са 4 часа без ток и 2 часа с ток. От същия час е преустановено снабдяването с електроенергия за административната сграда на дружеството.  
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови